Wavves – You’re Welcome

För snart 10 år sedan kraschade Nathan Williams aka Wavves hemmastereos på löpande band. Vinylnålar, datorhögtalare och exklusiva högtalarsystem gick samma öde till mötes – inspelningarnas smutsiga ljudbild blev för mycket. Och det var just denna framtoning som gjorde musiken oemotståndlig.

Från sovrummet i San Diego utvecklade Nathan någon form av skramlig lo-fi-eskapism, som sedan spreds med hjälp av dåtidens MySpace-användare. Låtar som ”So Bored”, ”No Hope Kids” och ”Beach Demon” gjorde Wavves till ett fenomen som alla ville ta del av. Och runt omkring blomstrade likasinnade projekt som Best Coast, Real Estate och Woods. Samtliga skapade fantastisk musik utifrån små medel och Woods egna skivbolag Woodsist släppte Wavves självbetitlade debutalbum 2008. Ett år senare hade bollens satts i rullning på allvar.

Textmässigt har det inte hänt särskilt mycket sedan starten – slackermentaliteten är fortfarande intakt. Ljudbilden på Wavves sjätte album You’re Welcome, uppföljare till 2015 års V, är dock långt mer välljudande än på debutinspelningarna. Denna omorientering inträffade redan på 2010 års King Of The Beach, som spelades in i en studio av Dennis Herring (Modest Mouse/Counting Crows). Utvecklingen visade sig lyckosam, men efter denna skiva har musiken haft svårt att engagera och storbolagssläppen Afraid Of Hights och nämnda V gick mig helt förbi. De tillför inget nytt och har svårt att tända till.

Dessa dagar släpper Nathan sin musik på egna etiketten Ghost Ramp och det har väckt förhoppningar om en nytändning. Vid sin sida har han fortfarande Stephen Pope – kom in i bilden 2009 – från Jay Reatards band, men där sistnämnde kunde forma melodier ur ingenting, strandar Nathan redan efter halva skivan. Öppningsspåret ”Daisy” har ett bra driv och en varierad ljudbild som känns inspirerad. Det bästa spåret är dock punksläggan ”No Shade”, där Nathan sjunger om att dricka lemonad vid sin pool, stekandes i solen. En annan favorit är psykedeliska ”Hollowed Out”, men vid sidan om dessa låtar ekar dessvärre You’re Welcome tomt. Punkrock på rutin.

[Ghost Ramp, 19 maj]

4