Pole Siblings kommer till sin rätt på finlandssvenska

Jag gillar Pole Siblings debutsingel ”Ghosts”, men musiken blir mer angelägna när engelskan slopas för finlandssvenskan. Igenkännighetsfaktorn ökar markant.

I likhet med flera andra svenska etiketter såsom Göteborgsbaserade VÅRØ har Strangers Candy – duons skivbolag – valt att prioritera mjuka och drömska toner framför coolness och attityd. Det blir ofta platt fall. Jag eftersträvar inte en påklistrad image eller ShitKid-galenskap, men att ligga raklång i hängmattan är endast skönt i korta stunder – rastlösheten sätter snart hjärnan på högvarv. ”Nog va he bra” fungerar dock utmärkt och det är skönt att varva ner med denna låt efter en lång och intensiv arbetsdag. Produktionen engagerar från början till slut. De träffar rätt där andra misslyckas.

Mycket av samtidens dåsighet går förmodligen att skylla på Tame Impala. Pole Siblings mixar nämnda bands luftighet med finlandssvensk nostalgi, där barndomsminnen utgör låtens ramverk, vilket ger en varm och inbjudande känsla. Denna grund är en förutsättning för att övervinna drömpop-tristessen. Den 16 juni släpps duons debut-EP It Might Grow