Malmöband spelar på legendarisk krautfestival i Tyskland

enter_website(1)

Efter ett uppehåll på två somrar är Avantgarde Festival tillbaka på Faust-grundaren och krautlegendaren Jean-Hervé Pérons gård i Schiphorst. I år hittar vi inte mindre än tre Malmöbaserade akter på programmet: VED, Octopus Ride och Rytmiskonsekvens.

Jean-Hervé Péron har gjort sinnesutvidgande experimentell rock sedan 70-talets början. Han är mest känd som en av hjärnorna bakom Faust, ett av den tyska krautscenens verkliga flaggskepp.

År 1996 anordnade han första upplagan av Avantgarde Festival. Numera äger festivalen rum på gården i Schophorst där grundaren bor med sin fru Carina och drivs fortfarande helt utan vinstintresse med hårt präglad DIY-metodik. Och backstageområde saknas – samspelet mellan artister och besökare är viktigt!

I år inträffar Avantgarde Festival under midsommarhelgen den 23 till 25 juni. I det, som vanligt mycket omfångsrika programmet, hittar vi bland annat psychrockstorheten Kawabata Makoto från Acid Mothers Temple och så klart Faust själva i en uppsjö av handplockade, experimentella akter. Ett självklart alternativ till nubbe och ringdans för den som söker en udda, sinnesutvidgande upplevelse. Vi ställde några frågor till Christian Ekvall från Octopus Ride.

a2031464128_10

Hur gick det till när Octopus Ride bokades till Avantgarde Festival?

– Det var min vän och kontorskamrat Adam från VED som satte oss i kontakt med varandra. Fast vi har haft ögonen på festivalen i många år. Flera i Octopus Ride är hängivna besökare.

Vad ser du själv mest fram emot med årets upplaga?

– Jag ser fram emot att bli överraskad. Bandet jag har starkast relation till är förstås Faust, har beundrat dem sedan tonåren, men hela poängen med Avantgarde är att inte veta vad man får. Det är därför som kopplingen till Faust är så naturlig: få rockband i historien har varit så oförutsägbara, och Avantgarde är en festival helt i deras anda. Så genom alla de andra banden hoppas jag bli påmind om de oändligt många sätt man kan göra musik på. Förhoppningsvis blir jag inspirerad till att lyfta blicken från mitt eget instrument och inställningarna på min delay-pedal.

Vem bör besöka Jean-Hervé Pérons gård i Schiphorst under helgen i juni och varför?

– Det ska den göra som tycker att vuxna leker för lite. Den vars rumpa är farligt nära att sammansmälta med kontorsstolen. Den som längtar efter mer än melodier och ackordföljder. Kort sagt: den som saknar galenskapen.

Läs mer om Avantgarde Festival här.