Cheap Imitation – Cheap Imitation

Att lyssna på Göteborgsduon Cheap Imitation är som att kastas mellan ytterligheter. Under långa perioder, med en ljudbild som påminner om Cosey Fanni Tuttis 80-talsinspelningar, frambringar Ann-Charlotte Rugfelt och Anders Olofson svårgenomträngliga och suggestiva tongångar. Albumets industriella mörker, som utgår från Tuttis banbrytande arbete med Throbbing Gristle, resulterar i en gråmulen och karg inramning – en stämning som präglar stora delar av duons andra och självbetitlade album (fullängdsdebuten Somewhere Beyond The Sea släpptes förra året). Men med jämna mellanrum skingras orosmolnen.

Fjärde spåret ”Suicide” inleds med atmosfärisk kraut, som ger associationer till Manuel Göttsching eller Michael Rother, men snart hackar ljudbilden. Jag visualiserar John Cale som jävlas med Lou Reeds popmelodier. Båda dessa avantgardepionjärer influerades tidigt av John Cage, som 1969 komponerade pionostycket Cheap Imitation. Världen är liten, speciellt kultursfären.

Det som imponerar mest med denna skiva är oräddheten. Stämningsfulla ”Not Coming Back” är både sorgsen och upplyftande – ett modernt beat samspelar med klassisk cellomusik, vilket skänker tidlöshet och värme. Ann-Charlottes röst svävar fritt och blir ett med instrumenteringen. Och det är i mötet mellan klassisk musik, dragspelsmelodier och knastrig elektronika som albumet får sin särprägel. Älskar ”Skivhallen målas om” – svårslagen låttitel – där mjuka och hårda toner tillåts att existera sida vid sida. Detta resulterar i en organisk och mångfacetterad upplevelse. Beskrivningen duggregn mot hård asfalt känns passande.

Bland skivans mest inspirerande låtar hittas ”Drömland”, som samplar ”Borta i ett drömland” från 1937. På originalinspelningen sjunger Folke Andersson – en opera- och konsertsångare från Eskilstuna. Cheap Imitation förenar dåtid och nutid på ett okonstlat sätt, och Ann-Charlottes mässande I’m not sorry for the things i done förstärker produktionens obekymrade karaktär. En låt för hängmattan. Uppvaknandet blir dock ganska bryskt när ekodränkta och dubbiga ”Story Of Love” hörs i högtalarna. Cheap Imitation är inte lätta att bemästra.

[Zeon Light, 19 maj]

8