Katohjärta – Inget kommer ordna sig

18449747_10154365154751644_6670219424949325837_o

När Umeås finest Katohjärta äntligen släpper sitt debutalbum undrar jag varför det dröjde så länge, då deras första (och självbetitlade) låt skrevs redan 2012. Tre år senare släpptes debut-EP:n Förlåt för igår det var kaos, och det tog en stund innan nya singlar började dyka upp efter det.

På den efterlängtade skivan har kvartetten lånat det bästa från den tidigare nämnda EP:n, nämligen spåren ”Brooke” och ”100 år”. Katohjärta förblir sig själva trogna och serverar en samling bitterljuva ballader fyllda med vemod och krossade drömmar – något som verkar vara särskilt typiskt för musiker som kommer från Sveriges nordligaste orter, och då tänker jag främst på Nord & Syd, Vapnet och Jonas Bergsten. Här blandas raka texter om olyckliga förhållanden med melodisk gitarrpop som lämnar en god eftersmak.

Trots att den pessimistiska albumtiteln snarare är en varning än en välkomstskylt tar Katohjärta lyssnaren på en färd genom skiftande landskap. Oroväckande moln i inledande ”Osynlig” upplöses i hoppfullt värmande ”Närmre” med skivans kanske mest imponerande textrad: ”Jag vet att jag är tom men du är fan tommare”.

”100 år” doftar långa promenader i vårsolen medan ”Kaos” för med sig kalla vindar av sanningen. Mitt i allt detta finns även en välbevarad hemlighet under namnet “Nån annanstans”.

Något som särskilt bör nämnas är texterna. Vassa och ärliga, med ordlekar av Annika Norlinska slag (ta bara “Vita lögner och mörka tankar tar mig igenom alla gråa dagar”), hade de kunnat vara tagna direkt ur en dagbok. Bandet avslöjade för Festivalrykten i vintras att: ”vi hoppas att tonåringar ska citera våra låtar på deras sociala medier”, och jag måste erkänna att jag också får lust att göra det.

Fullängdaren avrundas med en riktig postbreakupballad med den passande titeln “Slut” som ger en glimt av hopp om en ljusare framtid. Och Katohjärtas musik känns exakt likadant – som om solen tittar fram bakom molnen. Med sin finstämda pop som leder genom mörkret mot ljuset har de lyckats skapa en opretentiös skiva som kan både trösta och bedröva, en platta som lätt kan fungera som soundtrack till livet självt. Jag hoppas att det inte dröjer länge tills bandet återkommer med ny musik.

[Det Svenska Musikundret / Hybris, 12 maj]

7