Junodef är redo att släppa sitt debutalbum

JUNODEF press raw

Tre fjärdedelar av medlemmarna i Lundabördiga Junodef har under det senaste året bott i London, men till helgen kommer de hem till Skåne och gör en spelning på Plan B i Malmö ihop med Violent Life och Sorcerer’s Pyramid. Nästa vecka släpps debutalbumet Ocean via Rundgång Rekords. Hög tid att kolla läget med bandet.

Hur skulle ni säga att det här året i London har påverkat er musik?

– Vi har tvingats att hitta nya sätt att skriva musik på nu, eftersom att det är så fruktansvärt dyrt att repa i London. Vanligtvis brukar vi ha ett lugnare tempo under repningarna, låta saker ta sin tid och prova nya idéer. Men att ta det lugnt för tio pund i timmen är ju helt omöjligt, så vi försöker prodda, arrangera och skriva så mycket som möjligt hemma, och sen använda reptiderna till att färdigställa.

– Med tanke på att Rode [Grönkvist, synth, red.anm] fortfarande är kvar i Sverige blir repmöjligheterna också färre, så vi har tvingats bli mer och mer effektiva efter flytten. Vi försöker fortfarande komma in i det.

”Processen har känts väldigt lång sedan vi spelade in albumet i augusti”

Vad har ni för känslor så här inför albumreleasen?

– Det känns spännande och jättekul! Det ska bli väldigt skönt att äntligen få ut skivan, och kunna börja på något nytt. Processen har känts väldigt lång sedan vi spelade in albumet i augusti 2016. Att få jobba ihop med Rundgång Rekords har varit otroligt roligt och inspirerande, vilket är grymt, eftersom att det är just kontakten med skivbolag som kan vara trist för många. Vi älskar Rundgång.

Vill ni berätta lite om hur inspelningen av Ocean gick till?

– Hela albumet är inspelat i Studio Möllan av Emil Isaksson, som också har mixat och mastrat. Grunderna är inspelade live för att få till ett så organiskt och personligt sound som möjligt. Vår ambition var att blanda Studio Möllans rätt varma, och lite old school-sound, med vår mer moderna ljudbild, och när Emil sen la sin magiska touch på låtarna så fick vi fram ett sound som kändes väldigt rätt.

Några inplanerade släpp framöver?

– Just nu håller vi på att skriva två låtar till en kassett som ska ges ut via våra polares skivbolag Vibe/Antivibe, och där är tanken att vi ska jobba fram ett nytt sound. Det är på gång och en spännande utmaning!

17390827_1868049773476270_3562146994303198583_o

Det verkar som att det rullar på med gig i England – hur upplever ni att spelningsmöjligheterna och livescenen är där jämfört med Sverige?

– Det finns tusen gånger fler spelställen i England än i Sverige, så det gör det hela lättare. Alla gig är kanske inte lika välorganiserade som i Sverige, men det är gött och charmigt. Där är väl en annan livekultur generellt? Folk tar sig ut på spelningar alla dagar i veckan, många barer har bra scener och letar aktivt efter band. Än så länge har vi fått ett bra bemötande på våra spelningar (förutom ett och annat barslagsmål), vilket såklart är kul!

– Det märks att London är en musikmetropol. Varje gång man är ute är det stor chans att man stöter på någon som har ett musikrelaterat yrke. Folk är i allmänhet väldigt generösa, och vi har haft turen att träffa folk som har hjälpt oss med allt från gigmöjligheter till att filma våra spelningar, eller göra musikvideor.

”Nu känns det som att vi har börjat kartlägga musikscenen i London”

– Det var dock svårt precis i början, eftersom vi kastade oss in med noll koll på var man skulle spela eller vem man skulle prata med. Men nu känns det som att vi har börjat kartlägga musikscenen i London mer och skaffat kontakter och vänner.

På albumet sjunger ni både på svenska och engelska, kommer det att ändras nu när ni har bott i Storbritannien tror ni? Hur reagerar folk där borta på era låtar med svensk text?

– Nja, det kommer nog fortsätta lite på samma vis med texterna. Vissa låtar passar väl bättre på svenska och vissa på engelska helt enkelt. Det har funkat bra med de svenska texterna i England också, de låtarna har ibland till och med blivit mest poppis. Vi kanske skriver så usla texter på engelska så att de tycker att det blir bättre när vi låter bli? Oavsett vilket så kan det ibland tillföra något extra till musiken att inte förstå textens innebörd, då får man låta hjärnan gå lös på egen hand.

Vad kan publiken på Plan B förvänta sig av spelningen ihop med Violent Life och Sorcerer’s Pyramid?

– Det blir en magisk kväll med atmosfärisk och tung musik samt snälla kompisar. Och såklart Gustaf Holtenäs fantastiska konstverk som ställs ut under kvällen! Det får bara inte missas. De är från en annan värld.

Läs också en längre intervju som vi gjorde med Junodef för lite mer än ett år sen.