Ikhana: ”Utveckling är framgång”

Pressbild

Drottningen av ”zebrafunk” Ikhana (Lisa Town) har sedan en tid tillbaka bjudit på spännande låtar och samarbeten. I början av april släppte hon äntligen ett egenproducerat debutalbum – Zebrelli. Med sitt unika sound är Ikhana en frisk fläkt inom den svenska urbanscenen, och framtiden ser ljus ut. HYMN fick tillfälle att prata med henne.

Hur började du hålla på med musik?

– Min farfar var trubadur och jag har gillat musik sen jag var liten. Mina föräldrar lyssnade på mycket musik och min bror var dansare. Men jag tror att det var genom skolan som jag började spela mer på riktigt, man fick lära sig att spela piano och så.

Vilka är dina största inspirationer när det gäller musik?

– Oj! Från början var det Bob Marley, han var min Gud. Senare blev det lite blandat, t.ex. Wiley, gillar honom väldigt mycket. Det är ett visst tempo i hans musik och det känns som att han kan göra precis vad han vill musikmässigt. Det är nog det som inspirerar mig mest, att man kan vara helt fri i sitt skapande.

Hur skulle du beskriva dig själv som artist?

– Nyfiken, tror jag. Det är det viktigaste och att jag ständigt vill bli bättre som artist. Ju mer folk vill förändra en och lägga en i ett specifikt fack så vill man göra motsatsen. Man vill helt enkelt göra sin egen grej.

”Man vill helt enkelt göra sin egen grej”

Vem skulle du vilja samarbeta med i dagsläget?

– Det är ganska mycket folk. Shit vad svårt! Linnea Sundemo är cool, vi skulle kunna göra något hippt.

Hur skulle du beskriva ditt album?

– Om man vill veta vad zebrafunk är så ska man lyssna på albumet. Det är väldigt personligt och väldigt eget. Jag gillar det, det är mysigt.

IKHANA PRESS 2

Vilken känsla vill du förmedla till lyssnarna?

– Bara chill tror jag, haha. Det ska kännas soft att lyssna på albumet och som att man vill lyssna på det igen.

Vilken är din favoritlåt från albumet?

– Jag ändrar mig varje kvart. Men senast, för cirka en timme sedan så var det ”FFEM”. Låten ”KS” har varit min favorit länge men tror ”FFEM” börjar gå om den nu. Fast det kan ändras igen.

Kan du berätta om hur stämningen i studion var när ni spelade in?

– Det var 100 % stress! Eller i alla fall mot slutet, det har varit en väldigt lång process. Jag kände inte av stressen förrän sista veckan då allt skulle vara klart. Jag ändrar mig väldigt snabbt och gör hellre om allting från början än att enbart ändra en liten detalj.

Hur skulle du definiera framgång?

– Utveckling, det är framgång helt enkelt.

Hur har du utvecklats som artist under de senaste åren?

– Jag har fått bättre scenspråk, är ute och promotar, har blivit en bättre sångerska och jag tar för mig på ett annat sätt. Jag är trygg när jag står på scen numera. Jag brukar inte vara nervös över min insats på scen, men allt beror på soundchecket innan. Har jag haft en bra soundcheck så är det bara att köra, men har det gått lite sådär är man inte riktigt säker. Men det mesta brukar lösa sig ändå. Det finns inte så mycket som kan hända.

Du nämner att albumet är ganska personligt. Har du känt att människor i dig omgivning har tagit till sig av låtarna?

– Jag har tyvärr inte hunnit prata med så många om albumet än. Men jag har iallafall fått en känsla av att folk har fattat min grej bättre nu.

”Just nu är jag inne i en period då jag mest går mellan studion och fruktskålen i köket”

Vad har varit din största kamp i livet?

– Hjärnspöken.

Favoritfilm? Och varför?

Sunes Sommar. Rudolf är så jävla rolig!

Du får en väska med 10 miljoner kr och en enkelriktad flygbiljett som tar dig var som helst, var åker du och varför?

– Surinam! Jag har alltid velat åka dit. I don’t know about en enkelriktad flygbiljett tho. Jag gillar Sverige!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det beror helt på, men just nu är jag inne i en period då jag mest går mellan studion och fruktskålen i köket. Mycket musik!

Vad kan vi förvänta oss av Ikhana i framtiden?

– Det enda jag vet säkert är att mitt sound kommer att utvecklas. Det är det jag vill. Och börja jobba med andra. Vet själv inte var det kommer landa än men jag ser fram emot att höra!

På fredag, den 12/5, kan du se Ikhana live på Pustervik i Göteborg och den 19/5 gästar hon Moriskan i Malmö.