Brother Ali – All The Beauty In This Whole Life

a3157084551_10

Jag var nog inte ensam om att få en chock när Donald Trump valdes till USA:s president. Sedan dess har det i princip varit ett non stop-infoflöde om Trumpen i form av nyheter, inlägg på sociala medier och sketchprogram, och under hela denna tid har jag haft Brother Ali i mina tankar. Det har gått fem år sedan förra plattan och väntan har varit lång, men efter invalet av Trump har jag varit mycket nyfiken på hur Brother Ali ska kommentera det “nya” USA.

Brother Ali, eller Douglas Newman som han egentligen heter, är inte bara hiphop-artist utan han syns också ofta i debatter och nyhetsintervjuer när orättvisor i USA är ämnet som diskuteras. Och lagom till Trumps firande av 100 dagar som president släpper Brother Ali albumet All The Beauty In This Whole Life.

Brother Ali har för mig alltid varit mer av en författare eller berättarröst än en hiphop-artist. Hans sätt att förmedla en historia i sina texter är speciell, och sättet han skriver på gör att jag alltid sätter mig in i berättelsen. På denna platta lyckas Brother Ali nå över mina förväntningar.

Även om jag inte förväntade mig en platta med ”Fuck Trump” i varenda låt (som skulle varit en enkel väg att gå) så trodde jag ändå att det skulle förekomma. Men Brother Ali väljer att belysa en annan sida. Det här är bilden av USA från hans egen synvinkel, hur han har sett hur USA har förändrats. Hur han minns tillbaka på när man stred för människors lika värde, men att man idag knappt reagerar då polisen skjuter en mörkhyad eftersom det har blivit en del av vardagen. Hur han som muslim i USA ser de fördomar som är riktade mot honom, men även de fördomar som finns mot honom som amerikan i andra länder. Hur lätt det är för amerikaner att skrika “ut med alla muslimer” samtidigt som det är lika lätt att skrika “död åt amerikaner”. Och mitt i allt detta försöker Brother Ali förstå vad som gått snett.

Låten “Uncle Usi Taught Me” är ett underbart exempel på hur historien som berättas är viktigare än musiken; hur man kan dras med i berättelsen och inte längre se låten som ”bara” en låt utan som något viktigt att få ta del av.

På skivan är fördomar ett återkommande tema. Låten “Dear Black Son” är nästan som en handlingsplan för livet i USA, som Brother Ali skrivit till sin son. Den handlar om hur verkligheten kan se ut och att tyvärr så måste Faheem (som hans son heter) vara beredd på att möta människor som redan dömt honom innan de ens träffat honom. Men låten tar också upp synen på mannen, att han inte behöver lyssna på vad folk beskriver som “en man”, att han inte måste följa den stereotypa mallen. Att det faktiskt är okej att vara sårbar, att gråta och att det inte gör honom till mindre av en man. Tvärtom.

Brother Ali tacklar även ämnen som självförakt, utanförskap och mobbing. I låten “Pray For Me” får vi höra historien om hur det var att börja på en ny skola där han på grund av sin albinism genast blev utanför, att skolkamraterna trodde han hade aids. Hur han märkte att han inte såg ut som alla andra och hur han under hela sin ungdom har försökt ändra på sig och sitt utseende för att passa in, men att han sedan lärde sig vara stolt över att vara annorlunda.

Det är lätt att falla för denna skiva och jag tycker verkligen att man ska ta del av den vare sig man gillar hiphop eller inte. Det är texter som skjuter rakt i hjärtat och jag är otroligt glad över att Brother Ali är tillbaka.

[Rhymesayers, 5/5]

7