5 låtar: Violent Life

unspecified

Malmöbaserade Violent Life är aktuella med sitt debutalbum The Fields – en platta som ska firas på Plan B i hemstaden på fredag när bandet bjuder in till releasefest och delar scen med Junodef och Sorcerer’s Pyramid. Dags att ta reda på vilka musikaliska influenser som ligger till grund för Violent Lifes experimentella pop.

Den här låten älskade jag när jag var tonåring (Max Hall):

Mew – ”An Envoy to the Open Fields”. Jag lyssnade en massa på Mew i tonåren, speciellt albumet And the Glass Handed Kites. ”An Envoy To the Open Fields” är en magisk låt. Känns som att det finns lite av en koppling till hur vi skapar musik i den också. Pop som vill att det ska bli lite svulstigt och mäktigt ibland.

Den här låten skulle jag gärna göra en cover på (Gustaf Holtenäs):

Björk – ”Triump of a Heart”. Det är en heltokig acapella låt, med beatboxing, kattljud, nasala trumpetljud och någon som försöker härma dj-scratchning på ett märkligt sätt. Skulle vara väldigt skoj att försöka återskapa alla dessa galna ljud med synthar, gitarreffekter och på andra kreativa sätt. Det finns också en fantastisk musikvideo, med en ännu bättre alternativ version av låten. Breaket 1:40 in i videon är så avantgarde som det kan bli. Det består av en helt galen samling ljud som jag inte ens vill försöka förklara i text!

Det här är världens bästa partylåt (Emil Winqvist):

ERA – ”Ameno”. Tycker att man ofta förbiser att en låt inte behöver vara “svängig” eller ha ett högt BPM för att vara en bra partylåt. Denna låten får mig helt enkelt på ett bra humör, och det räcker gott det. Dessutom är det en schysst allsångslåt att sjunga med till. Jag tittar gärna på videon samtidigt, höjdpunkten är när riddaren rider in och trummorna drar igång.

En av årets bästa låtar (Erika Mårtensson):

Chicagojazzen – ”Semester”. Jag tycker att den låten är så himla mysig, svängig och intressant på en gång. Passar alla sorters humör och jag tröttnar aldrig på den. Sen påminner låtnamnet mig också om att jag ska få ta semester snart, det gillar jag att tänka på. För övrigt tycker jag att hela det nya albumet Ständut Black av Chicagojazzen är jättebra! Blir nog sommarens soundtrack.

En låt som är livsviktig för Violent Life’s existens (alla):

– ”Violent Life” – Blonde Redhead. Det här var ett ganska enkelt val, eftersom vårt bandnamn faktiskt är taget från denna låt. Det är något speciellt med dynamiken mellan den återhållsamma versen och den förlösande refrängen som gör den här låten så minnesvärd. Sen är Blonde Redhead ett band som inspirerat oss mycket och som alla bandmedlemmar har sett minst en gång live. Det är lite kul att Blonde Redhead i sin tur tagit sitt namn från en låt av ett annat band, DNA.

Mer info om fredagens releasefest hittar du här.