SPELLISTA: Poppiga vårhits

Gabriella Cohen

Gabriella Cohen

Det skulle ju ha blivit vår för över en månad sen, men på grund av den senaste köldknäppen med snö till och med nere i Malmö, där HYMNs skribent Krister Bladh bor, sköt vi upp hans nya lista fylld med poppiga vårhits.

Lyssna längst ner i artikeln så garanterar vi att sommaren kommer att kännas en och halv timme närmare.

Molly Burch – ”Fool”

Amerikanska sångerskan Molly Burch vann utan omsvep våra hjärtan förra året, när singeln ”Try” från hennes debutalbum släpptes. Under våren gav så Captured Tracks äntligen ut Please Be Mine och skrev därmed in Burch i den amerikanska låtskrivartradition som börjar med Nina Simone och slutar någonstans med Nico. En stark och personlig skiva om tur och otur i kärlek.

Gabriella Cohen – ”Beaches”

Ungefär samtidigt dök australienska sångerskan Gabriella Cohen upp. Den tidigare sångerskan i garagegruppen The Furrs har också släppt en fullängdare på Captured Tracks, betitlad Full Closure and No Detials. Cohens sound är lite råare, texterna mer konfronterande, men melodierna minst lika tilltalande. Men framför allt är låtskrivandet av exceptionellt hög klass.

Sarah Bethe Nelson – ”Hazy”

Ytterligare en sångerska med behaglig röst lagd över mjuka gitarrmattor är Sarah Bethe Nelson. Vi har haft koll på Nelson i några år, efter att hon släppte förra skivan Fast Moving Clouds på amerikanska etiketten Burger. Ett album som bl.a. innehöll den motsägelsefullt hjärtskärande ”Paying”. Nya albumet är bättre producerat och arrangemangen är väl genomtänkta.

Fazerdaze – ”Lucky Girl”

Om ni inte har hört talats om Fazerdaze ännu är ni nog tyvärr en smula bakom flötet. I alla fall om det guppar i Stilla Havet. Amelia Murrays band Fazerdaze, som började som ett soloprojekt, har nämligen tagit både Nya Zeeland och Australien med storm. Trots ett ynka EP-släpp för några år sedan har det byggts upp en hype omkring henne som hållits igång med enstaka smakprov från debuten Morningside som äntligen släpptes i fredags. Varenda låt på EP:n var fantastisk och likaså är ”Lucky Girl”, som nya singeln heter.

Easy Love – ”I Want You to Know”

Supergrupper har man ju hört talas om, men supersoloprojekt känns mer passande för kaliforniska Easy Love, som består av ena halvan av Summer Twins, som släppt flera fina album på Burger. Easy Love nådde dock helt andra höjder med popdängan ”No One Like You” som släpptes på en kassett föra året. I år kom ett helt album, som nästan lever upp till de höga förhoppningarna. Sångerskan Justine har fått ihop ett fullt band och är ett hett konserttips denna vår.

The Bats – ”No Trace”

The Bats från Christchurch på Nya Zeeland släppte sina första låtar samma år som jag föddes. Nu, 30 år senare, är de lika bra som alltid – vilket de bevisar på senaste albumet The Deep Set, släppt på legendariska Flying Nun. ”No Trace” är en poplåt utan dess like. Du kommer garanterat gå runt och sjunga på den i veckor. Nu hoppas vi bara de kommer tillbaka till Sverige någon gång detta decennium.

Doug Tuttle – ”Can It Be”

Doug Tuttle är mästerlåtskrivaren från avdöda psykgruppen MMOSS. På sina soloalbum har han gång på gång överträffat sig själv och senaste albumet Peace Potato som mycket snart släpps på Trouble In Mind är inget undantag. Tuttle började skriva på och spela in skivan samtidigt som förra årets It Calls On Me och det hörs. Låttexterna handlar dock om helt andra teman och Tuttle beskriver dem i en intervju för Vice som ett testamente till sin egen otillräcklighet. För mig räcker han mer än väl.

Green Seagull – ”Scarlet”

Green Seagull består av medlemmar från New Electric Ride och The Magnetic Mind. 2015 släppte London-bandet Magnetic Mind det årets bästa album inom psykedelisk garage, så det var med tårar i ögonen vi hörde att de splittrats. Green Seagull, som tagit sitt namn från en felhörning av en Rolling Stones-text, plockar dock upp precis där Magnetic Mind lämnade sina 12-strängade gitarrer och Farfisa-orglar. ”Scarlet” är deras första singel, men ett helt album är på väg.

Real Estate – ”Stained Glass”

Det var nog inte alla som trodde att Real Estate skulle återvända till rampljuset efter den nu tre år gamla Atlas. Medan Real Estate aldrig riktigt överträffade sin första EP, skördade Matt Mondanile framgång efter framgång med Ducktails. Ducktails i full sättning utvecklade ett fantastiskt mångbottnat sound, som nu återspeglas i Real Estates produktion på In Mind. ”Stained Glass” är ett bra exempel på de tidlösa poplåtar som fyller albumet, och i sina bästa stunder påminner om Alex Chilton.

Reptaliens – ”Olive Boy”

Reptaliens är ett av Captured Tracks många nya fynd, som också inkluderar B Boys och Burch och Cohen som ni redan fått höra. På ”Olive Boy” rör sig Brooklyn-bandet med lätthet utanför den samtida indiepoppens snäva ramar och vågar både blicka tillbaka till 80-talets glättighet och strävheten i t.ex. skivbolaget Flying Nuns katalog. Vårkänslorna spirar och det lovar gott inför vad som förhoppningsvis blir ett album.

Nite Jewel – ”The Answer”

Sneaks – ”Hair Slick Back”

Två fantastiska soloartister som gör elektronisk pop, en från Kalifornien, en från Nya Zeeland. Sneaks släppte minimalistiska EP:n Gymnastics med basdrivna melodier förra året. Nu har hon lämnat Young Marble Giants-referenserna bakom sig och gett ut ett album som står på helt egna ben. ”The Answer” är med på Nite Jewels senaste album Real High och det är verkligen ett högvattenmärke, även med tanke på hur grym Liquid Cool från förra året var.

Laetitia Sadier Source Ensemble – ”Committed”

Anna – ”Twin”

Två artister som har franska som modersmål men sjunger på engelska. Laetitia var tidigare medlem i Stereolab och Anna är ett förhållandevis nytt lo-fi-band som släppte sitt tredje album i år på Howlin’ Banana.

Sea Pinks – ”Into Nowhere”

The Broken Hearts – ”Tomorrow Night”

Två uptempo-pärlor från Belfast-baserade Sea Pinks (trummisen från Girls Names) och Wyatt Blairz (TRMRS) nya powerpopgrupp The Broken Hearts.

Vi avslutar mixen med lite skramligare pop och garage från australienska Heart Beach, Vintage Crop och Kitchen People, amerikanska fynden Super, Tashaki Miyaki, Shit Girlfriend m.fl. och sist men inte minst: ny musik från etablerade akter som Meatbodies/CFM, Damaged Bug (Thee Oh Sees-soloprojekt), Black Angels, Mr. Elevator, The Paperhead och Moon Duo. Det finns såklart mycket mer om man vill gräva vidare, men det här borde räcka gott och väl för den första picknicken.