De bästa musikvideorna från april 2017

Luna Green

Från april månad kommer här de viktigaste, roligaste och snyggaste videorna från Cassius, alt-J, HAIM, Björk, Paramore och många fler. Sofie Tedenstad Svebring vid pennan.

HAIM valde att låta filmskaparen Paul Thomas Anderson regissera deras musikvideo och fick ett avskalat resultat. Polyna ville bli en docka som kom till liv. Björk ville också komma till liv i form av en avatar i ett avancerat VR-projekt. Flera av artisterna och regissörerna ville få oss att reflektera över rasism, sociala medier och hur våra livsval påverkar vårt öde. Enjoy!


Björk – “Notget VR”

Publicerad: 3 april 2017

Regi: Warren Du Preez och Nick Thornton Jones

Som en del av utställningen “Björk Digital” har den ständigt innovativa Björk skapat flera Virtual Reality-videor från albumet Vulnicura. Besökarna får genom tekniken uppleva en slags personlig och intim konsert enbart för dem. Här kommer en 2D-version av “Notget”.


CRi – “Rush” feat. Ouri

Publicerad: 5 april 2017

Regi: Didier Charette

Denna musikvideo är nästan som en minidokumentär om livet i Fermont, en frusen plats i en glesbefolkad del av Kanada. Där arbetar man i gruvan och där bor runt hundra gånger fler män än kvinnor.


Urban Cone – “Old School”

Publicerad: 5 april 2017

Regi: Diane Martel

Urban Cone säger att deras tanke med den här videon är att drömma sig tillbaka till barndomen och att vi ska uppskatta vad vi har framför oss och inte vara alltför upptagna med sociala medier: “Njut av vår video som du förmodligen har hittat via sociala medier, gå sedan tillbaka och omfamna livet!”


Aminé – “REDMERCEDES”

Publicerad: 7 april 2017

Regi: Adam “Aminé” Daniel

I en pastellfärgad bilverkstad hos en helt vanlig, men ovanlig, bilförsäljare utspelar sig detta verk på temat antirasism. Här används humor och knepet med “omvända roller” för att sätta fingret på det absurda i olika situationer.


Incubus – “Nimble Bastard”

Publicerad: 8 april 2017

Regi: James Larese

Vad händer om vi leker med tanken att våra hundar egentligen är hemliga agenter? En grupp franska bulldogs försöker attackera bandet vid en musikvideoinspelning. Incubus tar upp kampen mot hundarna efter att de förvandlat sig själva till superhjältekatter.


Cassius – “Go Up” feat. Cat Power & Pharrell Williams

Publicerad: 10 april 2017

Regi: Alexandre Courtès

Det är svårt att med ord försöka förklara det fascinerande med denna video. När olika klipp sätts tillsammans skapas helt nya bilder. Enkelt men genialiskt.


alt-J – “3WW”

Publicerad: 13 april 2017

Regi: Young Replicant

Vi får följa ett mexikanskt begravningsfölje genom bergen. En ung kvinna dör och hela byn sörjer. Denna stilfulla video i svartvitt spås vinna många priser det kommande året.


Naive New Beaters – ”Words Hurt”

Publicerad: 14 april 2017

Regi: Romain Chassaing

Inte bara en video, utan många. Klicka dig vidare till nya videor hela tiden genom att hjälpa huvudkaraktären fatta rätt beslut. Fuska eller inte fuska? Gå med i armén eller inte? Hjälp honom att ta rätt beslut i livet.


Paramore – “Hard Times”

Publicerad: 19 april 2017

Regi: Andrew Joffe

Det borde inte behöva sägas, men det är ju så skönt med videor där sångerskan har kläder på sig precis som alla andra. Animationer och scenografi gör den här videon.


Luna Green – “Lotus Interception”

Publicerad: 20 april 2017

Regi: Luna Green och Emiliano Altera

Luna Green har själv varit med och regisserat den här videon. Den utspelar sig i ett övergivet, snöbelagt industriområde och är baserad på en reflektion om en dystopisk framtidsvärld.


All We Are – “Human”

Publicerad: 20 april 2017

Regi: Eoin Glaister

Lika mycket humorklipp som musikvideo. Bygget av en ny väg skapar osämja mellan invånarna i en by. Vem ska offras: kyrkan, fårfarmaren eller någon annan?


Douglas Firs – “Shine ‘Em Up Sadie”

Publicerad: 21 april 2017

Regi: Victor van Rossem

Allt är inte vad det ser ut att vara. Kluriga tricks och smart budgetscenografi lurar tittarens öga genom hela denna überkreativa videoinspelning.


James Hersey – “Everyone’s Talking”

Publicerad: 23 april 2017

Regi: Schall och Schnabel

Tänk om vi kunde zooma, swipea och scrolla oss fram till en perfekt verklighet. Denna fantasi görs möjlig här.


Cashmere Cat – “9 (After Coachella)” feat. MØ & SOPHIE

Publicerad: 25 april 2017

Regi: Jake Schreier, Adam Newport-Berra

Möt två musiker från kyliga Skandinavien: Magnus från Norge och Karen från Danmark som blev vänner efter Coachella. En säregen, dokumentärfilmsaktig video.


Father John Misty – “Total Entertainment Forever”

Publicerad: 26 april 2017

Regi: Adam Green, Thomas Bayne, Toby Goodshank och Macaulay Culkin

När Virtual Reality spårar ur. Våld och perversioner. Kurt Cobain korsfästs tillsammans med Bill Clinton. Vad som helst kan hända här.


Bonobo – “Bambro Koyo Ganda” feat. Innov Gnawa

Publicerad: 27 april 2017

Regi: Stylewar

En video som väcker tankar om struktur, koordination, logistik och upprepning av mönster. Vi människor gillar ju att sätta saker i system, men å andra sidan finns det ju system även i hur fåglarna flyger…


HAIM – “Right Now”

Publicerad: 27 april 2017

Regi: Paul Thomas Anderson

Less is more i det här fallet. Vad händer när filmregissören Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights) regisserar en intim studioinspelning med HAIM?


Algiers – “The Underside Of Power”

Publicerad: 27 april 2017

Regi: Henry Busby & Marcus Tortorici

Bandet organiserar en slags motståndsgrupp i en underjordisk bunker och hänger upp en flagga med ett överkryssat hakkors. Klipp från historien kompletterar scenerna.


Polyna – “I Just Wanna Have Some Fun”

Publicerad: 29 april 2017

Regi: Ekaterina Belinskaya

Om Barbie skapades av konstnärliga, ryska modedesigners skulle hon nog se ut exakt såhär. De erkända dockmakarna “Popovy Sisters” hjälpte Polyna att bli en docka som kommer till liv.


My Friend The Immigrant – “Wooden Heartbeat”

Publicerad: 29 april 2017

Regi: Daniel Sax och Daniel Knussmann

En äldre kvinna med rock star-quality klädd i vit kostym och vita solglasögon placeras i olika miljöer. Låtens text projiceras på olika bakgrunder, bland annat en hög med maskar. Lika knäppt som det låter.