Södra Sverige skapar bråk med grannen

Mattias Alkberg hatar allt och alla, inte var och en, men tillsammans i grupp. Mänskligheten är inte omhändertagande, snarare tvärtom. Och danskarna får bära hundhuvudet – rasismen och främlingsfientligheten står i fokus.

Södra Sveriges nya singel ”Danmark” kan liknas vid ett illavarslande åskmoln, som ger ifrån sig ilskna elektriska stötar. Bakom Alkberg körar medlemmarna som att domedagen stod för dörren och låten avrundas med att Ernst-Hugo Järegård mässar om alltings eländighet. En röst som ger minnen av svunna tider (1990-talet för att vara exakt). Under första halvan av 90-talet blomstrade högerextremismen och nu piskar vindarna hårdare än någonsin. Det är ingen nyhet.

”Danmark” tillhör inte Alkbergs starkaste låtar, men det monotona driver och texten sätter sig efter första lyssningen.

Jag kommer sjunga om Danmark men det är bara ett exempel. Jag menar exakt överallt där mänskligheten satt sin stämpel. Jag kommer sjunga om Danmark, men det har inget att göra med språket. Eller deras tröga rasister, de svinen finns även i Luleå och Råneå.

Det kommer låta som att jag hatar Danmark och det gör jag. Men jag hatar hela mänskligheten fast inte en enda människa, bara allt de gör tillsammans och mot varandra. När vi borde rädda danskarna och alla andra.

Danmark, Danmark, Danmark, Danmark.

Ljudbilden har få likheter med Södra Sveriges EP Punkkungen från förra året. En hardcoreskiva i rosa. 2017 handlar mer om att förmedla ett tydligt budskap, det om mänsklighetens förruttnelse. Den 19 maj släpps kommande skivan RAK KANT och vi kan med största säkerhet förvänta oss än fler åsikter från den arge Luleå-agitatorn.

I sommar spelar Södra Sverige på Festival del Mar Asperö och det ska bli spännande att höra dessa mörka toner slå mot kobbar och skär. Relativt långt bort från Danmark. Redan den 25 maj är det dock releasefest på Debaser Strand i Stockholm.