Elias rör sig i olika världar

unnamed

Förra veckan släppte Elias singeln “Thinking Of You”. Vi ringde upp honom för att prata om det kommande debutalbumet, gamla influenser och hur man öppnar upp sig i musiken.

Elias musik residerar i ett gränsland. Ett gränsland mellan det sorgsna och det hoppfulla, mellan det soulfyllda och det elektroniska. Debutsingeln “Revolution” kom 2015 och fick ta plats i flera olika TV-sammanhang, från Skavlan till Grammisgalan.

Den största skillnaden mellan nu och då är en nyfunnen ärlighet. Elias berättar att han idag är mer öppen och rak i sin musik.

”Förut gömde jag mig mer bakom stora produktioner”

– Förut gömde jag mig mer bakom stora produktioner, nu vågar jag lita på låten och inte gömma mig lika mycket, säger han.

Förutom ärligheten, finns det element i ditt nya material som du känner att det gamla saknade?
– Jag har inte lyssnat så mycket på mitt gamla material (skratt). Men det är nog just det, att jag brukade gömma mig och gå krokiga vägar för att få sagt det jag ville. Den här gången har jag också velat leka med olika sound och olika världar. Nu har jag nog landat i något som är mer jag på något vis.

Hur skulle du beskriva din musik för någon som aldrig hört den innan?

– Jag skriver ju om saker som väcker starka känslor i mig, det är så jag får inspiration. Så det är ganska sorgsna. Det var någon som beskrev det som “sad, hopeful melodies”. Det var en ganska bra beskrivning. Och så är det lite soul-inspirerat med elektroniska influenser.

Hur självklart har det varit att satsa på det elektroniska?

– Jag gillar att blanda olika världar och det kommer nog från att jag alltid lyssnat på elektronisk musik, samtidigt som jag lyssnat på den raka motsatsen. Så att kombinera andra genrer med det elektroniska har alltid varit ganska självklart.

Om vi ska prata lite om ditt kommande album, vilken har varit din största inspirationskälla där?

– Jag har lyssnat mycket på äldre musik. Det har passat bra ihop med det här att våga vara ärlig och inte konstla till saker så mycket. Men det är väldigt olika var jag har tagit inspiration ifrån. Jag blev först inspirerad när jag var i London och skrev. Det var där albumet föddes.

Den här gamla musiken som du nämner, har du några exempel på vad det kan vara?

– Mycket Nina Simone. Och så någon äldre skiva av James Blake, fast det är ju inte gammal musik (skratt).

Jag tänker att många musiker hade valt att ge ut en skiva i samband med sin första succésväng. Vad fick dig att vänta?

– När jag släppte “Revolution” så var det typ den enda låten jag hade. Sedan fortsatte jag att skriva när den låg ute och då blev det en EP för det kändes mest naturligt. Där kunde jag också leka lite och hitta mig själv på vägen.

Det är ju ett album som många har väntat på. Vad kan vi förvänta oss?

– Jag kommer att vara mer avskalad nu. Men jag har också försökt att leka med olika genrer och röra mig i olika världar. Så det kan vara låtar som låter ganska olika men som binds ihop på något vis. Jag har försökt att landa i mitt uttryck och våga befinna mig i det.

Hur menar du när du säger att låtarna låter olika?

– Skillnaden ligger i hur elektronisk en låt är eller hur organisk en annan låt är. Vissa har inte så mycket elektroniska influenser och andra har mer av det. Det är i de världarna som jag brukar röra mig.