LYSSNA: Juste Splint – Paj

Presspic 1

Kollektivet Records har bråda tider just nu. Under senaste veckan har de släppt ifrån sig musik med punkbandet SMiSK, shoegaze-akten Nova Blast och skev, nittiotalsdoftande indierock med Juste Splint. I förra veckan kom en singel och nu är det dags för EP-släpp.

Paj består av fem helgjutna men oputsade lo-fi-spår med socialrealistiska texter. Lite som ett Pavement på svenska. Enligt bandet själva handlar låtarna på EP:n om ”en härlig pot-rökerska”, ”en överdos”, ”social ångest på Grand”, ”att inte kunna sluta söka sig till förtryckande vänskapsrelationer” och ”att alla har lite diagnos”. Dessutom finns det ett politiskt ställningstagande i låtarna.

Johanna Tham, sångerska, låtskrivare och gitarrist (känns igen från bandet OLD) säger:

– Jag är en dirtbag med universitetsutbildning som egentligen bara vill sova i repan och leka pussel med min garderob. Jag tar igen vad jag inte kunde göra som 16-åring när jag skolades in i mitt kön. En försenad pubertal frigörelse. Jag tar plats bredvid, nä, bortom alla smutsiga killkompisar med samma intresse nu äntligen. Skönt.

Malmöromantikern kommer antagligen sjunga med i ”På Grand”, men det är ”På Plan B” som gäller på fredag för då spelar bandet ihop med Nova Blast, Rome is not a Town och Mary Anne’s Polar Rig på 90s festival.

Obligatorisk lyssning nedan: