DJ Black Moose: ”Musiken har alltid varit en del av mitt liv”

18

DJ Black Moose har arbetat hårt för att etablera sig som Sveriges främsta hiphop-dj. Han har vunnit Kingsize Magazines pris som ”Årets DJ” 2013, 2014 och 2015, samarbetat med stora namn från den svenska hiphop-eliten och är nu aktuell med sin första singel ”Vad du vill” som gästas av Jireel och Lamix. Låten är hämtad från det kommande albumet Från motgång till framgång. HYMN fick chansen att prata med Black Moose.

Hur började du med musiken?

– Jag är född och uppvuxen i Västerås. En av mina fritidsledare som hette Mats Pettersson var tidigare trummis och lade märke till mitt intresse för musik eftersom att jag var duktig på trummor. Han lärde upp mig, men samtidigt visste han till en början inte att min pappa var discjockey. Så han förstod inte hur det här lilla barnet som var 5 – 6 år kunde hålla trumrytmen till en reggaetakt.

– Därefter tog Mats med sig en dj-utrustning som jag fick hålla på med. Musiken har alltid varit en del av mitt liv. Fotbollen var nummer ett men jag älskade musiken som en hobby. Jag minns när jag kom hem en dag från fritids och passade på att spela på pappas vinylspelare medan han fortfarande var på jobbet, tills det att nålen gick sönder!

”Angående fotbollen så blev jag proffsspelare för Västerås och sedan köpt av Hammarby år 2006”

– Angående fotbollen så blev jag proffsspelare för Västerås och sedan köpt av Hammarby år 2006, samt uttagen till Gambias fotbollslandslag för att kvala till OS. När folk frågar mig angående vad som hände med fotbollen så är jag helt ärlig; jag var duktig men var förmodligen inte tillräckligt bra för att ta det till nästa nivå.

Vem/vilka är dina största inspirationer?

– När det gäller livet så är det självklart min son och pappa. När det kommer till musiken så är det DJ Sleepy och 50 Cent.

– Det är mycket som har förändrats sedan min son föddes. Jag har blivit hungrigare och vill göra honom stolt. Den dag jag lägger ner med musiken så vill jag att han ska läsa och höra positiva saker om mig. Självklart så kommer han att få höra om när hans pappa var stökig en gång i tiden när han var yngre, men samtidigt så lyckades han göra en 360 och vända på sitt liv till det bättre.

Vad har varit din största kamp i livet?

– Det var när jag åkte in i fängelset, det var en stor motgång. Men framgången kom när jag kom ut från fängelset och fick en chans att DJ:a och följa med Ken Ring, då öppnades alla dörrar för mig.

Du reser ofta till Gambia. Får du mycket inspiration där?

Det är klart att man får inspiration, det är en helt annan livsstil. Folk är fattiga men ändå lyckliga. Vi är så bortskämda i Sverige.

Hur skulle du beskriva ditt kommande album?

– Mitt kommande album är väldigt speciellt för mig. Varje låt på skivan kommer att ha en mening. Singeln ”Vad du vill” som jag släppte med Jireel och Lamix (en shoutout till mitt team i Göteborg: Krille och Tobias) handlar om en tjej, och att denna dag kanske kan vara min sista dag i livet – därför ska jag leva precis som jag vill och ge henne vad jag vill. Det behöver inte alltid handla om materiella saker utan även om kärlek.

– Varenda låt på albumet har en betydelse, jag ville inte enbart kasta ihop en bunt med låtar på en skiva. Jag och Lazee pratade om albumet innan jag blev signad till Warner Music angående om att varje låt på skivan ska ha en mening. Det ska inte bara vara massa flash utan plattan ska tilltala mig. Jag kan inte slänga ihop en låt med bara en massa gangster-skit som inte har med mig att göra, det blir bara fel.

22

Vilket budskap vill du förmedla till lyssnarna?

– Varje låt förmedlar olika budskap, hur jag mår idag kan ha en stor betydelse för vad det blir för låt.

Vilken är din favoritlåt från albumet?

– Det är hemligt, haha! Skämt åsido, jag har två spår som är mina favoriter – ”Vad du vill” är ett av dem. Innan vi skulle släppa den så var jag otroligt nervös. Jag visste inte hur det skulle gå, men när jag väl spelade upp låten för första gången förra året på en show i Göteborg så funkade det. Jag, Jireel, Lamix och Krille spelade in låten bara fyra timmar innan showen skulle börja.

”Det är en ganska lätt låt och refrängen sitter fast”

– Jag läser av publiken när jag dj:ar och frågade ifall de var sugna på att höra något nytt som kommer att släppas 2017. ”Absolut” sa de. När folk fick höra den så gick de igång och jag spelade spåret på varje spelning innan den släpptes. Det är en ganska lätt låt och refrängen sitter fast.

Jireel och Lamix är med på första singeln, är det några fler artister som vi kan se fram emot att få höra?

– Jag DJ:ar för nästan halva svenska rap-eliten, så du kan tänka dig vilka artister som kommer att vara med på albumet. Många kommer nog att tänka: ”wow hur lyckades han få den featuren?” Visst är jag från förorten, men det kommer inte bara vara förortsrappare utan också bra sångare.

Vad tycker du om den svenska hiphopscenen idag?

– Den är riktigt bra! Jag är väldigt imponerad av den yngre generationen, de är så hungriga. Jag har mina egna inspirationer när det gäller svensk hiphop, jag gillar bland annat Ivory och Finess. Deras kreativitet och deras hunger motiverar mig med tanke på vad de har gått igenom i livet. Ivory förlorade sin son; jag har en son idag och vet inte vad jag skulle göra om jag förlorade honom. Finess förlorade sin storebror på ett hemskt sett men är fortfarande kvar och kämpar – vilket jag tycker är otroligt.

Hur har vibben varit i studion under inspelningen av albumet?

– Den har varit bra och positivt! Folk är otroligt peppade. Det är ett liknande projekt som DJ Sleepy gjorde på 90-talet och jag minns när han sa till mig att jag har det enklare idag än vad han hade på sin tid. Skivbolagen på hans tid förstod inte riktigt vad han skulle göra, men de satsade väldigt mycket på det och det gick bra. Fast det var en annan tid och det var svårare för honom att marknadsföra skivan. Men han nådde ändå ut.

Kommer det att bli fler projekt som producent i framtiden?

– Självklart kommer det att bli fler projekt. Detta är en lite som ”DJ Khaled variation” men jag gör det på mitt sätt.

När kommer albumet att släppas?

– Jag har inte fastställt något datum än. Jag kommer att släppa singlar och sedan pang. Är ganska petig av mig och har ärliga människor runt omkring mig – det är det som jag gillar med till exempel Lazee. Vissa vill inte riktigt vara ärliga och säger att det är bra, medan han och mitt team säger rakt ut att det är skit, haha! Men de säger det på ett positivt sätt, de vill peppa och uppmuntra mig att bli bättre. I slutändan så vill de mitt bästa.