Maria Stille: ”Jag tycker om att kastas mellan olika stilar”

Då har HYMN fyllt två år och detta ska firas på lördag med en stor fest på Grand i Malmö. I klubben blir det konsert med Joel Sarakula och i loungen kommer Malmömusikern Maria Stille med bandet Sweet Mary att bjuda på underhållningen. Dags att lära känna henne bättre.

Kan du kort sammanfatta vem du är?

– Jag skulle väl säga att jag är en musiker som försörjer mig som musiker och får därför ofta vara bred för att överleva. Hehe, till viss del i alla fall. Men jag tycker om att kastas mellan olika stilar, högt och lågt.

Vilka musikaliska projekt är du aktiv i just nu?

 Dels är det Sweet Mary där vi kör mina egna låtar, som väl är en blandning av suggestiv pop, blues, tango och americana? Som ni hör har jag ingen aning själv, men jag fick nyligen höra att det var barockpop – vilket lät fantastiskt!

– Sen har vi det stilrena bandet, Swinging Hayriders, som aldrig har kompromissat med något, utan vi kör vår 30/40-tals-inspirerade westernswing för äldre nördar på sobra salonger och hippa kids på rökiga svartklubbar.

– Dessutom spelar jag i några duor: The Delmore Sessions tillsammans med Mac Ruzic och Songs of Desperation tillsammans med Pontus Stenkvist. Sist men inte minst är jag med i fantastiska KlimatKapellet som sammanstrålar hela en gång om året för ett gig. Utöver det hoppar jag in och gästar där jag behövs.

Du är en sångerska som verkar i rätt många genrer, så jag är lite nyfiken på vad du helst lyssnar på privat?

– Närmast hjärtat ligger Pink Floyd, Maria McKee, 16 Horsepower och David Bowie med flera. Det blir inte så att jag privat lyssnar på de stilar jag spelar, för då går jag in i jobbmode direkt. Ofta lyssnar jag bara på P1, där det enbart är pratradio. Det kan vara skönt när man har repat hela dagen.

Finns det nån genre du inte står ut med?

– Reggaeton är tröttsamt. Sen har jag aldrig förstått mig på dansbandsgrejen heller.

”Man trycker in alla känslor och skakar om. Sen så går man därifrån leende med ett ömmande hjärta”

Det är födelsedagsfest när du spelar på Grand på lördag – hur tycker du att man bäst firar en sådan?

– Man trycker in alla känslor och skakar om. Sen så går man därifrån leende med ett ömmande hjärta.

Vad har du för andra planer framöver?

– Sommaren stundar, och med det många roliga gig med banden. Men framför allt vill jag få ut Sweet Mary-skivan som legat klar ett bra tag nu. Får helt enkelt ta mig i kragen och ta steget.