Cherish Label har skapat något alldeles unikt

Ett mejl dimper ner i HYMN-redaktionens inkorg. Skivbolaget Cherish bjuder in till label night på Under Bron. Informationen om vad som kommer att hända är sparsam, men jag bestämmer mig för att ta mig tid.

När jag hittar gänget sitter de i ett utrymme en trappa ner runt ett provisoriskt bord som det ligger smink och står ett par ölglas på. Runt bordet sitter artisterna AmberValent, AMKosman, Helh, Sweeep och bolagsgrundarna Evelina Åslin och Senait Tesfai. Amber har hörlurar på, det är dryga 30 minuter kvar till första artisten, som ikväll är Helh, ska gå på scenen och det finns en del kvar att göra. Alla verkar uppspelta och lite nervösa inför spelningen.

Cherish Label grundades under våren 2015 av Evelina Åslin. Startskottet kom när kompisen Amber spelade en ny låt för Evelina och undrade vad hon skulle göra med den. Efter uppmuntran från vänner och med erfarenhet av klubbscenen som DJ startade Evelina skivbolaget Cherish Label. Ganska tätt inpå starten gick Senait Tesfai in som hennes partner, och nu driver de båda skivbolaget tillsammans. Amber blev signad och hennes singel blev den första som Cherish släppte. Senait berättar:

– Efter att vi släppt Ambers låt så tog det inte så lång tid innan andra artister kontaktade oss och ville släppa genom oss. Folk hör av sig hela tiden. Så det måste finnas något, vi gör någonting rätt. Jag tror att vi förmedlar den känslan utåt också, att det är ett tryggt rum, ett safe space.

Uppenbart är det att de har skapat något eget, något där alla inblandade känner sig trygga. Artisten Helh berättar:

– Det känns som att det har bildats en supermysig familj kring det här. Det är väldigt nice att få vara en del av det.

En viktig del av tryggheten med Cherish Label handlar om transparensen som grundarna delar med sig av. När nya projekt skapas berättar de vad planen är och ingenting görs utan att artisten är helt bekväm och villig att göra det. Artisten Adele som går under namnet AMKosman var tidigare signad på ett stort skivbolag och valde att ta sig därifrån. Hon blev intresserad av Cherish och har trivts där tack vare tydligheten som Evelina och Senait har. De är alltid tydliga med vad de faktiskt kan hjälpa till med och erbjuda, något som AMKosman tycker är unikt.

– När man är signad på ett major bolag så pratar de som att ”imorgon så är du Madonna”. Det är väldigt mycket snack och en speciell jargong bland skivbolagssnubbar. Det fick mig att må dåligt.

– Ni väljer låtar utifrån vad ni blir inspirerade av – det är så speciellt, säger Adele och riktar sig mot Evelina och Senait.

Att Cherish har skapat något alldeles unikt är uppenbart. Samlingen artister de har på bolaget är alla kvinnor eller transpersoner. Vissa är nya i musikbranschen medan andra är mer rutinerade, men alla är lika positiva och talar lika varmt om den speciella stämningen hos Cherish.

Håll utkik efter kommande släpp på Cherish Labels Facebooksida.