VIDEOPREMIÄR: Cats & Dinosaurs feat. Christoffer Johansson – ”Samtyckesblues”

Det vänsterfeministiska swingkollektivet Cats & Dinosaurs musikvideo till senaste singeln ”Samtyckesblues” innehåller något så banbrytande som en strippande dinosaurie. Videon som har premiär på HYMN är ett samarbete med burleskartisten Märit som skapat karaktären Tittysaurus sex som utforskar sin sexualitet till Cats & Dinosaurs låt.

– Burlesk handlar om att ta makten över sin kropp och uttrycka sin sexualitet på ett eget sätt. Genom att gå in i rollen som dinosaurie kunde jag uttrycka mig mycket friare än i vanliga fall. Texten till låten är fantastisk och har inspirerat mig till väldigt explicita rörelser, säger hon.

För att ytterligare skruva upp hettan har även en gästsångare bjudits in. Denna är ingen mindre än Christoffer Johansson, en av Göteborgs främsta bluesmusiker, som sjunger duett med bandets sångare Filip Bagewitz.

– Det gör ”Samtyckesblues” till något så ovanligt som en erotisk duett mellan två män, säger Filip Bagewitz.

”Samtyckesblues” är sedan länge en storfavorit på bandets livespelningar. Låten är en dirty blues i klassisk stil inspirerad av de stora mästarna Bessie Smith och Ma Rainey, och vill lyfta fram att dessa pionjärer bröt ny mark. Inte bara musikaliskt utan även sexualpolitiskt genom sina än idag subversiva texter.

– Texten bygger helt på översättningar av tidiga blues- och jazzlåtars omskrivningar för diverse sexuella aktiviteter, men omformulerade som frågor för att på samma gång fira vår nya samtyckeslag. Här presenteras helt enkelt en guldgruva av repliker för den som känner sig osäker på hur man egentligen gör för att fråga om samtycke! Och en guldskimrande spik i kistan för den förlegade åsikten att samtycke är osexigt, säger Filip Bagewitz.

”Samtyckesblues” är den första singeln från Cats & Dinosaurs från Göteborg andra fullängdare Kapitalismen är en dröm som släpps på det artistägda skivbolaget PACAYA records den 1 maj.

Videon är filmad av den Göteborgsbaserade filmmakaren Camilla Topuntoli. Hon har tidigare arbetat främst med film i gränslandet mellan konst och bioscenen. Under 2017 är hon aktuell med en fullängdsdokumentär och flera kortfilmer.

Full band 1 (Photo - Camilla Topuntoli)