The Black Angels: ”Kanske är vi en viktig del av den här vågen, kanske inte”

The_Black_Angels_Alexandra_Valenti_2

Amerikanska The Black Angels har länge varit förgrundsgestalter inom den nya psykedeliska vågen. Få band har så tydligt präglat hur dagens psykedeliska rock låter, få akter har kopierats så flitigt.

Deras nya album Death Song är utan tvekan ett av Black Angels bästa. Eftersom den Europaturné som bandet påbörjar i juni missar Sverige får vi vänta tills i höst innan de kommer hit, men allt tyder på att det kommer vara värt väntan. HYMN ringde upp bandets sångare Alex Maas.

Hur har The Black Angels utvecklats sen starten för mer än tio år sedan?

– Vi är mycket mer öppensinnade nu och kommunicerar bättre inom bandet. Ett band är som ett förhållande, eller ja, ett band är ju ett förhållande. Och alla förhållande kräver kommunikation och ett öppet sinne. Det viktigt för oss att alla blir hörda. Jag tror det är därför vi fortfarande existerar som band. Band som är demokratiska håller längre. Som med allt annat, antar jag.

Hur går det till när ni skriver låtar nu för tiden?

– För det mesta så startar vi med själva musiken och skriver texterna sen. Inte för att musiken är viktigare, utan för att texterna tar längre tid. Jag lyssnar på musiken och försöker hitta till vad låten försöker säga. Jag skriver det mesta av texterna, men långt ifrån allt. Bandets input är viktigt, det formar texterna.

Krig verkar vara ett återkommande tema i dina texter, hur kommer det sig?

– Jag skriver om krig för att försöka förstå. Och för att protestera mot det. Som för många andra så är musiken terapeutisk för mig, därför är det viktigt att skriva om sådant jag inte förstår och inte accepterar. Det är en viktig del av det vi gör, att skriva om vad vi ser, all skit som pågår i världen, och försöka skapa någon sorts mening.

The_Black_Angels_Alexandra_Valenti

Ett projekt som du och Christian Bland (Black Angels gitarrist) arbetat mycket med är Levitation, festivalen som ni två startade och som då hette Austin Psych Fest. Hur kom det sig att ni startade en festival?

– Dels tyckte vi att det saknades just en sådan festival, det fanns inget liknande här. Och så var det lite själviskt också: vi ville att alla våra favoritartister skulle komma och spela här i Austin. Nu för tiden finns det ju ett gäng psychfester, både i USA och resten av världen, men när Austin Psych Fest startade så var det något nytt.

Både Black Angels och er festival Levitation verkar vara viktiga delar av den nya psykedeliska vågen…

– Levitation är inte bara vår festival, det är många fler människor inblandade, som gör ett fantastiskt jobb. Det är mycket större än oss nu.

”Jag hoppas att vi hjälpt en del band att bli hörda och gett dem en plattform”

– Kanske är vi en viktig del av den här vågen, kanske inte. Sånt är alltid svårt att se när man står mitt uppe i nånting. Men jag hoppas att vi hjälpt en del band att bli hörda och gett dem en plattform. Och om det är så så ser jag det som en framgång, något att vara stolt över.

– Förut trodde jag att den här rörelsen bara fanns i vissa länder, vissa särskilda platser, men nu när jag rest runt i världen med The Black Angels så har jag upptäckt att det finns överallt och det är fascinerande att se. Det händer överallt.