Hallå där… Ulf Eriksson på Intonal!

Imorgon börjar den tredje upplagan av Intonal – en festival i Malmö som fokuserar på experimentell elektronisk musik.

Arrangörerna Inkonst, Inter Arts Center, CTM och Unsound ligger bakom denna fyradagarsfest som i år bjuder på lite större internationella akter så som Holly Herndon, William Basinski och Grouper, men som samtidigt presenterar en hel hög med intressanta lokala akter. Detta på flera ställen runt om i stan – Inkonst, Paulikyrkan och Pildammsparken är några exempel på platser som kommer att fyllas med spännande musik, konst och samtal.

HYMN kollade läget med festivalgeneralen Ulf Eriksson.

Har ni på något sätt ändrat strategi när ni bokat i år om man jämför med tidigare?

– Nej, det kan jag inte påstå, men programmet är generellt mer tillgängligt. Det tror jag mest beror på att finansieringen var på plats tidigare i år och det var lättare att få tag i större bokningar. Man måste ha väldigt lång framförhållning om man ska lyckas med det och det har vi inte haft tidigare år.

”Det är nog bara jag som upplever lineupen som poppig?”

– Själv kan jag irritera mig på att programmet är lite safe denna gång. Min livsuppgift är att arbeta med och presentera musik som går ifrån just det. Mer kultur i mittfåran behöver vi verkligen inte i Malmö. Men det är nog bara jag som upplever lineupen som poppig? Alla ”normala” människor undrar säkert vad Intonal är för en konstig festival. Inte en skymt av Timbuktu någonstans. Inte ens som hemlig gäst… eller?

Sneglar ni på några andra festivaler när ni planerar detta?

– Jag samarbetar med och besöker många internationella festivaler inom samma nisch varje år. Så det är omöjligt att inte bli medveten om olika rörelser och trender. Men vi försöker hela tiden utgå från sådant som känns roligt att presentera och samtidigt inte glömma bort att vi befinner oss i Malmö – inte i Berlin, Paris eller London.

Om du får lyfta fram ett par programpunkter som man absolut inte får missa – vilka vill du då pusha extra för?

William Basinski såklart. Han är festivalens största dragplåster enligt mig. Laurel Halo kommer presentera ett alldeles nytt liveset som ingen tidigare hört. Något av en världspremiär. Sen känns det extra kul att Mark Fell, som gjort residens hos oss under 2016, presenterar ett ljudkonstverk speciellt framtaget för Intonal 2017. Om finansieringen tillåter vill vi jobba mer med just platsspecifika verk i framtiden.

Det här Ambient Tower i Pildammsparken låter intressant – kan du berätta mer om vad det är?

– Det är vårt försök att lyfta fram delar av den lokala scenen. Vi har fått kritik tidigare år för att det varit så få Malmöakter bokade till festivalen. Det har vi tagit till oss och vi presenterar därför en gratis konsertserie där ny musik och teknologi får stångas mot tornets gamla arkitektur.

Mer info om festivalen hittar du på hemsidan eller i Facebookeventet.