Jah Division – en rysk Bob Marley

maxresdefault

Idag är det Record Store Day – den av musikbranschen så hajpade dag då musik inspelad på olika typer av skivor (främst vinyl) ska hyllas och lyftas fram i ljuset, tillsammans med mer eller mindre ljusskygga skivbutiker och antikvariat.

Nåväl. Trots allt snack om indie och äkthet så är, i vanlig ordning, den enda märkbara skillnaden mot en vanlig lördag på Bengans i Göteborg att antalet killar med exakt likadana mustascher, sotarmössor och solglasögon är något fler, och även lite mer berusade lite tidigare på eftermiddagen. När jag går förbi hör jag att alla, även i år, pratar om sina fynd och unika nyutgåvor som vore de en direktportal till en skäggklinik i Portland.

Man kan ju vilja fly landet för mindre. Varför inte till Ryssland, som någonstans bland tundror och bannlysta Jehovas hyser ett reggaeband som nästan ingen vet om (inbillar jag mig) och som aldrig någonsin skulle få spela på Record Store Day (är jag nästan säker på). Gruppen heter Jah Division – eller egentligen Джа Дивижн – för att visa att man inte spelar samma typ av musik som Joy Division. Jah Division ska heller inte förväxlas med gruppen Jäh Division, som ägnat sig åt att göra reggaedubbar på just gamla Joy Division-låtar.

Det ”riktiga” Jah Division startades kring 1992 och frontfiguren heter Gerbert Morales. Att göra relevant research om bandet är svårt eftersom nästan all text om gruppen skrivs med kyrilliska bokstäver. Men på amerikanska festivalen Jetlags hemsida – festivalen bokade tydligen Jah Division 2015 – hittar jag information om att Gerbert Morales är son till en kubansk man som stred tillsammans med Che Guevara på Kuba när det begav sig, samt en ”russian dissident mother”.

Numera är Morales mest känd som mannen som tog reggae till Ryssland, och han är, trots uppkomsten av många andra ryska reggaeband, alltjämt någon slags pappaprofet för reggae- och rastarörelsen i landet.

En rysk Bob Marley, som Bengans antagligen hade marknadsfört det inför Record Store Day – om Jah Division nu mot all förmodan skulle ansetts creddiga nog att få delta.