HYMN tycker till: Record Store Day och skivbutiker

130424-record-store-day

Då var det återigen dags för Record Store Day, den tionde i ordningen. Något som under dagen kommer att firas i butiker runt om i landet och med en hel drös skivsläpp. HYMN uppmärksammar RSD genom att prata om skivaffärer med några riktiga experter – ett antal av våra egna skribenter.

Krister Bladh

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Bredd (genre- och epokmässigt), pris (lägre än på Discogs), ruljans (man ska kunna gå en gång i veckan och alltid hitta något nytt). Mysfaktor är alltid ett plus. När man var yngre var det också speciellt när en butik hade ett särskilt fack enbart för ens favoritband. På senare tid – mindre ansenliga butiker där man kan göra riktiga fynd. Idag är det få butiker som inte kollar upp värdet på varenda liten singel och lägger upp på eBay för att få maximal utdelning.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– Amoeba-kedjan i Kalifornien om jag har en hel dag ledig, Burger i Fullerton om jag inte vore kattallergiker och Volcanic Tongue i Glasgow om den fortfarande funnits. Men annars Monorail i Glasgow, som startades av bland annat medlemmar i The Pastels och Teenage Fanclub. För deras expertis, trevlighet och förmåga att överraska. Dessutom finns i lokalen Mono även vegancafe och bar, en scen, och ett tag låg även Good Press här (som har ställt ut på Galleri Krets i Malmö).

Tips inför årets Record Store Day?

– Jag är egentligen ingen anhängare av RSD, som blivit mer av en kassako för stora skivbolag som tjänar allt mindre på att släppa skivor. Det är otroligt svårt för små butiker ändå och framför allt för mindre skivbolag att ens kunna boka in en produktion under denna tid av året. Man bör stödja sina lokala butiker under resten av året istället. Men mitt bästa tips om du bor i Malmö är Rundgång som alltid har fina spelningar, eller Rytm några kvarter bort.

– Tyvärr hittar jag inget lockande på utgivningslistan, det mesta är rena återutgåvor som man inte gjort något speciellt med utöver att sätta detta releasedatum. Återutgåvor måste ha något extra som originalet inte hade och många slarvar också med mastringen.

records-2211355_1920

Carolina Jonsson Malm

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Att det är lite svårt att hitta så att man blir tvungen att bläddra genom samtliga backar för att få tag i vad man är på jakt efter – och på kuppen hittar en massa annat spännande som man inte hade en tanke på att köpa eller ens visste existerade. Sedan hör det ju till att personalen ska vara lite sur och förakta sina kunders musiksmak, som Barry i High Fidelity. Är personalen för trevlig och tillmötesgående blir jag genast misstänksam och vågar inte lita på att de vet vad de pratar om utan bara försöker pracka på mig något.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– När jag bodde i Toronto för några år sedan hängde jag rätt mycket på Rotate This (som då låg på Queen Street West, men nu har flyttat till Ossington Avenue), som låg runt hörnet från min bostad. På den tiden var jag helt insnöad på kanadensisk indierock och det fanns en hel sektion med självutgivna skivor av lokala band som inte gick att hitta någon annanstans. Allt var givetvis inte bra, men jag upptäckte mycket som var helt fantastiskt.

Tips inför årets Record Store Day?

– Record Store Day är den ultimata högtiden för folk som gillar att samla på sig sådant som ingen egentligen behöver, bortglömda inspelningar, onödiga återutgivningar, dåliga coveralbum och liveupptagningar med tveksam kvalitet. Jag skulle rekommendera folk att istället för att införskaffa det femtioåttonde samlingsalbumet med Bruce Springsteen försöka hitta något nytt. Ett utmärkt sätt att göra detta på är att gå på de spelningar som skivbutikerna ordnar denna dag. Själv tänker jag hänga på Rundgång i Malmö hela dagen och spana in Sista Bossen, von K och The Guilt.

container-1867697_1920

Kristoffer Nilsson

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Det ska vara en bra struktur som därmed gör det lätt att hitta det jag söker, och det är alltid ett stort plus om det spelas en riktigt bra låt när jag kommer dit.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– Rough Trade-butikerna i London är väldigt mysiga och välsorterade, men jag väljer nog ändå att lyfta fram Bengans i Göteborg där jag alltid får ett trevligt bemötande och god hjälp med att beställa hem kluriga plattor som inte alltid finns i lager.

Tips inför årets Record Store Day?

– Bland släppen så känns ju nya plattan från Black Angels spännande och på göteborgsscenerna så kan nog Elina Ryd på Bengans och Citizen K på Dirty Records bli särskilt fint.

records-925206_1920

Madeleine Bergquist

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Jag skulle nog säga att personlighet är viktigast. Det ska märkas att den eller de som driver butiken gör det främst på grund av kärleken till musiken och har de kunskaper som krävs för att ge rätt service till den tänkta målgruppen. Hellre en butik som är insnöad på en eller ett par genrer än nån jätte som försöker ha koll på allt. Jag kan tycka att det är jättekul att besöka butiker som enbart säljer dödsmetal eller obskyr jazz även om jag kanske aldrig köper något. Ser det mer som en fältstudie.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– I USA finns många fina butiker som är skivaffärer och spelställen på samma gång. Det gillar jag. Folk å Rock i Malmö börjar bli så nu, och det är väldigt välkommet. Men jag får väl vara jävig och säga att min vän Dennis Lood driver världens bästa skivbutik – Rundgång. Mycket på grund av den familjära atmosfären och den inverkan stället har haft på Malmös musikliv. Är övertygad om att staden jag bor i hade varit så hemskt mycket tristare om inte Rundgång funnits.

Tips inför årets Record Store Day?

– Hade inte tackat nej till Cocteau Twins på färgad vinyl om en säger så. Eftersom flera andra tipsat om det som händer på Rundgång så vill jag nämna att Tiger Lou spelar på Bengans i Stockholm. Det kan nog bli fint!

vinyl-records-945396_1920

Anton Lindskog

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Det är en fristad dit man kan fly från vardagens alla bekymmer och helt förlora sig i musiknörderi. Som så många andra lyssnar jag huvudsakligen på musik digitalt av ”praktiska skäl” dessa dagar. Trots det är den fysiska aspekten ändå viktig för mig. Det finns få saker som är så avstressande för mig som att gå runt och bläddra i en personligt präglad, mysig och hemtrevlig skivbutik med bra andrahandssortering.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– Jag har besökt skivaffärer i bland annat Tokyo och Berlin men det som lämnat starkast avtryck är när jag som tonåring tog bussen till Lund och besökte Repeat Records (som sedan ett antal år tillbaka även finns i Malmö). Därför väljer jag Repeat Records som säljer vinyl och cd med fokus på begagnat. Det var stort att hitta en butik i närområdet med väl tilltaget sortiment av den ”konstiga” musik som jag hade fått upp ögonen för då: goth, indie, synth, postpunk med mera. Där upptäckte jag att ett besök i en skivbutik kan vara så mycket mer än bara kommers. Hur det kan bygga en gemenskap!

Tips inför årets Record Store Day?

– Den som har möjlighet bör se The Guilt som spelar på både HepCat i Lund och Rundgång i Malmö några timmar senare. De spelar melodiös electropunk och är ett mycket bra och energiskt liveband med en platta på gång i början av maj.

pexels-photo-264544

Daniel Andersson

Vad tycker du karaktäriserar en riktigt bra skivbutik?

– Jag tycker att nischade skivbutiker är härliga att upptäcka, där ägarna brinner för en speciell genre. Hellre ett mindre utbud än mil av skivbackar (men det får gärna vara lite stökigt). Möjligheten att upptäcka ny musik ökar markant om det smala prioriterats för det breda – det är en bonus om det finns möjlighet att se livespelningar. Sedan är det kul om det går att ha ett trevligt samtal om allt möjligt.

Vilken skivbutik i hela världen skulle du säga är den bästa?

– Oj, jag har dåligt minne. Honest Jon’s Records i London är en given favorit, detsamma gäller Rough Trade. Men som många andra väljer jag med hjärtat och därför faller valet på Music Lovers Records i Göteborg – ligger vägg i vägg med Höga Nords Café. Här går det även att hitta grymma kassetter.

Tips inför årets Record Store Day?

– Jag är imponerad av att Sista Bossen gör tre spelningar under samma dag. Avslutningen sker på Bengans – legendarisk skivaffär som öppnade 1974 – där det växt fram en bra scen under de senaste åren. Skönt häng och bra musik. Dessvärre avled Bengans grundare Bengt Brorsson tidigare i år. Skivor köper jag hela tiden och har inte orkat ta mig igenom årets erbjudanden. Har dock noterat att David BowieCracked Actor (Live Los Angeles ’74) ges ut på tre vinyl-skivor.

record-1149211_1280