Redaktionens favoriter v.16

17990374_10154158311935834_5404072266776241780_o

Ett gäng med fredagsfavoriter kommer lastat!

Waxahatchee – ”Silver” (video)

Lycka är att 2017 bjuder på fullängdare från båda tvillingarna Crutchfield. I veckan utannonserades Katie Crutchfields kommande Waxahatchee-album. Out in the Storm släpps den 14 juli och första smakprovet ”Silver” är alldeles strålande. Himla kul också att Waxahatchee är klar för spelningar i Stockholm och Lund i september.

Kendrick Lamar – ”DNA.” (video)

I samma stund som Kendrick Lamars nya skiva DAMN. släpptes på Spotify exploderade antalet visningar – det råder ingen tvekan om att Compton-rapparen är en av vår tids mest framstående musiker. Till nya videon har Kendrick anlitat skådespelaren Don Cheadle, vars prestation mestadels bygger på improvisation. Imponerande. Upphovsmannen själv pratade nyligen om att släppa ytterligare material.

Arif – ”Allerede” (låt)

Skämmigt nog krävdes det en tv-serie som Skam för att stora delar av Sverige skulle förstå att det görs bra musik i Norge. När det gäller hiphop kan grannlandet stoltsera över bland annat Arif, som senast kunnat höras ihop med Erik Lundin och Nebay Meles i ”Vingar”. Nya låten ”Allerede” är skönt temposänkande.

CB3 – Adventures (video)

Hyperbegåvade Charlottas Burnin’ Trio har förkortat sitt namn till CB3 och även klippt ihop sina videor till låtarna ”Cosmic Jam”, ”Odyssey” och ”Nangijala” till en 27 minuter lång skapelse som fått namnet Adventures. Eftersom alla videorna är inspelade live blir det lite som att vara på konsert. Musikaliskt rör det sig om långa, instrumentala, psykedeliska stycken som känns helt tidlösa och får den tid de behöver för att växa. Musik för den som har tid att verkligen lyssna.

Bloodflow – BLOODFLOW (album)

Stockholmsbaserade Bloodflow har imponerat på oss förut, och det är kärlek vid första öronkastet även vid första lyssningen av deras självbetitlade platta som släpptes nyligen. Att de dessutom har den goda smaken att ta med en Talking Heads-cover på skivan ger många pluspoäng i vår bok. Fängslande är ett ord som beskriver musiken.

Duschpalatset – ”Drönare” (låt)

Umeå-baserade Duschpalatset har varit HYMN-favoriter sedan dag ett och skramliga ”Drönare” infriar förväntningarna. Idag firas singeln på Landet i Stockholm.

White Bleaches – ”Mystery Child” (låt)

Melbourne-baserade King Gizzard And The Lizard Wizard släpper skivor på löpande band, men de hinner även hjälpa andra band. Både Stu McKenzine och Mikey Young har jobbat med White Bleaches aktuella singel ”Mystery Child”. Tongångarna känns igen.

Lana Del Rey & The Weeknd – ”Lust For Life” (låt)

Lana Del Rey fortsätter att odla sin dramatiska ådra och denna gång tar Abel Makkonen Tesfaye aka The Weeknd plats vid hennes sida. Känslorna svallar över, gränser suddas ut och det storslagna får fritt utrymme. Lana och Abel siktar mot stjärnorna och når ända fram.

GMLSTN Jazz Festival (festival)

Idag startar årets upplaga av GMLSTN Jazz Festival som satsar på genreöverskridande jazz. Berlinbaserade trion Lucia Cadotsch är en av alla fina bokningar och i dagarna släpper de en remix-version av sitt hyllade album Speak Low, omdöpt till Speak Low Renditions (uppträder på Italienska Klubben den 25 april). Övriga bokningar inkluderar bland annat Amanda Elsa LarssonGoran Kajfes Subtropic Arkestra och Biggi Vinkeloe.