Joel Sarakula drömmer om det analoga

FGU0051A_01.tif

När HYMN firar två år på Grand Öl & Mat den 6 maj är australiensiska soulpopparen Joel Sarakula en av de akter som står på scen. Att Joel har liknats vid storheter som Sly Stone, Todd Rundgren och Elvis Costello gör oss väldigt nyfikna på hur han låter live. Dags att kolla läget inför Sverigebesöket.

Du har valt att bosätta dig i London – vad är det som du gillar så mycket med den staden?

– Ja, jag lämnade Australien för väldigt många år sen nu, och jag har bott permanent i London under de senaste sex åren. Jag gillar att den urbana (och mentala) miljön i London är i ständig förändring. Det blir aldrig tråkigt. Det är ett ställe som attraherar konstnärer och musiker från hela världen, och när de förs samman slår det gnistor. Jag bor här eftersom några av mina bästa vänner – de flesta är just konstnärer eller musiker – finns här.

Är det någon skillnad på att vara musiker i Europa om du jämför med Australien?

– Australien har en ganska så liten befolkning och bara ett språk, så paletten en musiker därifrån målar med är väldigt begränsad om man jämför. Europa är mer präglat av mångfald. Med det sagt, kulturen i Australien är färgglad och expressiv, och det finns ett arv av mycket humor. Jag uppskattar att åka dit då och då. Det är något ljust över landet, och då inte bara vädermässigt.

”Den galna musikvetenskapsmannen är väldigt nära besläktad med mig själv”

Berätta om nya singeln ”Analog Dreams”!

– Har alltid varit ett fan av elektro, house och disco, så jag ville göra och släppa en elektrolåt. Det var den initiala motivationen för mig när jag skrev.

– Låten utgår från en idé om en galen musikvetenskapsman som i en gömd retrofuturistisk studio producerar låtar. Han föredrar att fly den hårda och farliga moderna världen, och istället vara i sin studio där han kan obsessa över alla sina musikmaskiner och synthar.

–  Eftersom den moderna tekniken för musikinstrument är så automatiserad, så är ju verktygen egentligen robotar som gör musik på egen hand, något jag också spelar på i låten. Notera att 1. Det är lyssnarens tolkning om varför vetenskapsmannen ser den moderna världen som ”hård och farlig” och 2. Den galna musikvetenskapsmannen är väldigt nära besläktad med mig själv.

FGU0051A_02.tif

Ditt sound beskrivs väldigt ofta som ”retro”. Finns det några samtida artister som du inspireras av?

–  Just nu lyssnar jag på Thundercat. Jag älskar honom, men det han gör är uppdaterad sjuttiotalsfushion, så han är också retroinspirerad. Andra samtida artister jag gillar är Klaus Johann Grobe, Homeshake, Kendrick Lamar, Kamasi Washington och alla som de samarbetar med. Fast alla dessa artister är väl på något sätt retro egentligen?

”Jag ser verkligen fram emot att ta med mig mitt band den här gången”

Du har spelat i Malmö tidigare, vad tycker du om staden?

– Jag älskar Malmö. Det känns som en ung och livlig stad som är rätt konstorienterad. Jag har spelat på Grand och Far i Hatten förut, och båda spelningarna var väldigt fina upplevelser. Men jag har bara uppträtt solo, så jag ser verkligen fram emot att ta med mig mitt band den här gången och presentera ett djupare och groovigare sound som alla kan dansa till.

Andra planer framöver?

– Jag har ett ganska späckat schema för de kommande månaderna. Innan Sverigeturnén ska jag turnera i Italien under två veckor, sen blir det Liverpool Sound City och Primavera i maj, samt en massa andra festivaler i Storbritannien och Europa under sommaren.

Här kan du se Joel Sarakula live i Sverige i vår:

Bengans, Göteborg (ihop med Jacques Labouchere) – 4/5
Kafé De Luxe, Växjö – 5/5
Grand öl & mat, Malmö – 6/5