Fuck Frankie: ”Att få göra något själv är väldigt tillfredsställande”

Fuck Frankie 2

Stockholmsbandet Fuck Frankie släppte precis sitt nya album Twobeat Continued, en perfekt skiva för den som gillar punk av den råare skolan. Idag har bandet releasefest på PSB och sen väntar spelningar på bland annat Cyklopen och Debaser. Vi skickade iväg några frågor till bandet.

Hur gick det till när ni spelade in den nya skivan?

– Vi spelade faktiskt in skivan i repan och Mathilda [Sundin, bandets sångerska] agerade ljudtekniker. Det tog lite tid då vi hade ganska enkel inspelningsutrustning och bara kunde spela in ett instrument i taget. Men det gick på typ en eller två tagningar per spår, det är inte så petigt. Punk för fan.

Den nya skivan låter annorlunda, har ni medvetet försökt göra något annorlunda från tidigare släpp?

– Ja, Mathilda har spelat in, mixat och mastrat den här skivan, men inte de äldre skivorna. Nu har vi en tydligare bild av hur vi vill låta och vi tycker att vi har lyckats hitta rätt.

Varför har ni valt att arbeta utan skivbolag?

– Känslan av att få göra något själv är väldigt tillfredsställande. Vi i bandet funkar bra som grupp och har inte känt behov av utomstående hjälp i form av skivbolag. Men dyker det upp något spännande samarbete i framtiden så är vi öppna för det.

Fuck Frankie 1

Hur går det till när ni skriver låtar?

– Vi brukar faktiskt göra låtarna tillsammans i repan. Någon kommer med ett riff, Mathilda börjar hojta lite, en annan kommer på två ackord till versen… Tada! Nästan en klar låt.

”Samtidigt går folk runt här hemma i Sverige och oroar sig över sina bolån”

Vad inspirerade er att skriva låten ”Shame Of The Nation”?

– När vi skrev ”Shame Of The Nation” ville vi uttrycka vår frustration över den likgiltiga politiken och människors syn på varandra. Det var flyktingkris, hets mot tiggare, asyllagar skärptes, gränskontroller och mycket annat skit. Samtidigt går folk runt här hemma i Sverige och oroar sig över sina bolån. Total obalans.

Förutom att släppa skiva, vad mer kommer Fuck Frankie göra i år?

– Vi har releasefest på PSB nu i påskhelgen. Vi har en eller två musikvideor är på gång. Vi vill och kommer att spela mycket ute, bland annat på Cyklopen och Debaser. Vi är redan på gång och gör en massa nya låtar och hoppas på att börja spela in nästa skiva ganska snart.