Elvis Depressedly på Holy Moly – en melankolisk lo-fi-upplevelse

Det är inte varje dag som Holy Moly på Andra Långgatan i Göteborg får utländskt finfrämmat, men möjligheten att få se lo-fi-dysterkvisten Mathew Lee Cothran – under första halvan av spelningen döljer han ansiktet under en luvtröja – framföra sina melankoliska sånger är ett vardagsnöje utöver det vanliga.

Vid sin sida har Mathew multiinstrumentalisten och bandkollegan Delaney Mills. Tillsammans utgör de Elvis Depressedly.

Statistiken talar sitt tydliga språk; underbara ”Weird Honey” har närmare 2 miljoner spelningar på Spotify. Imponerande siffror. En av orsakerna går förmodligen att spåra till Mathews underfundiga texter – ”If there’s a cool spot in hell, I hope you get it” är en kärleksförklaring som ligger helt i linje med Cothrans sätt att formulera sig.

Det är minst sagt trångt, både på scenen och i lokalen, där varje kvadratmeter utnyttjas till max. På scenen utökas duon till en kvartett och låtarna ges möjligheten att utvecklas till trasiga indie-psalmer för de missanpassade. En tjej i The Julie Ruin-tröja tar sin kompis/partner i handen, blundar och utesluter allt annat än musiken. Svävande gitarrslingor rör sig genom luften och de förflyttar sig som lättast i personliga favoriten ”Inside You”. Ljus möter mörker.

Mathew och Delaney spelar både nya och gamla låtar; en tidig favorit som ”Mickey Yr A Fuck Up”, som enligt upphovsmannen handlar om en idiot som är skyldig honom pengar, fungerar lika bra som de nya. Låten släpptes 2012. Om inte pengarna hamnat i Mathews ägo 5 år efter textens tillkomst, är det nog lika bra att glömma och gå vidare.

Vid ett annat tillfälle utannonseras en svartsynt kärlekslåt, med varningen att vi lever i en sorgsen värld, men att det är okej att göra bort sig. North Carolina-bandet befinner sig i en ständig gråskala, där döden har sin självklara plats – melodierna och de snygga arrangemangen utgör livsgnistan som gör att musiken inte går under i sin egen svärta.

I slutet av spelningen tackar Mathew arrangörerna för att de tagit emot dem och visat dem all sin kärlek. Han jämför situationen med att någon mottar en alltför stor och svettig tröja. Vid denna tidpunkt existerar inget annat än svettiga tröjor.