Guran Guran – osannolik historia och succé efter 30 år

Det händer märkliga saker ibland. En av de märkligare på senare tid är att en låt som skrevs av en i stort sett okänd Stockholmspunkare för snart 30 år sedan till slut har spelats in, och på nästan ingen tid fått 35 000 spelningar på Facebook samt ytterligare ett inte obetydligt antal visningar på Youtube (där den lades upp senare).

Detta är inte det enda märkliga i denna historia. Upphovsmannens historia är inte direkt Medel-Svensson.

– Jag började spela i tunnelbanan 1979. Först på perrongerna, därefter 1983 i vagnarna.

Upphovsmannen i fråga heter Gunnar Engblom och låten ”Rinkeby och Tensta” har nyligen spelats in och fått ett större arrangemang. Succén beror troligen på att texten, som när den skrevs runt 1988/89 eventuellt kunde uppfattas som humoristisk, idag framstår som mer aktuell och med en betydligt tyngre politisk laddning. Låten har också fått en video, där Gunnar återigen är ute och sjunger i tunnelbanevagnarna. Cirkeln är sluten.

Men låt oss skruva tillbaka klockan lite drygt 30 år.

Efter åren i tunnelbanan bildade Gunnar sitt band som fick namnet Guran Guran. Det började med några låtar omkring 1985 som blev till kassetten …men va ska mamma säga?… 

– Gunnar Elvin gick i samma klass på biologlinjen som jag. Vi skrev på ett studentspex tillsammans 1984, så det var naturligt att fråga om han ville hjälpa mig. De andra musikerna var killar som jag lirat med innan jag skrev egna låtar.

– Fast i början var Guran Guran bara jag själv. Tror det dröjde till typ -89 innan vi hade en spelning med bandet.

1995 träffade Gunnar kärleken under en resa i Peru. Efter tre års pendlande bestämde han sig för att flytta dit permanent. Han bildade familj och startade en resebyrå inriktad på naturturism. Han är kvar där än.

Men en gång musiker, alltid musiker. Åtminstone i sinnet och om man bär på en exhibitionistisk ådra. Gitarren är ofta med på guidningarna och många är de turister och peruaner som helt oväntat fått höra Guran Guran-låtar live på både möjliga och omöjliga ställen i Anderna.

Men comebacken då? Du har plötsligt fått en viral hit med ”Rinkeby och Tensta”?

– Jag hade ett 20-tal låtar som aldrig spelades in. Många av dem bara växte med åren. Tanken fanns där länge och i och med att jag översatt låten ”Meståg” (som handlar om fågelskådning) till engelska så blev tanken att den [engelska versionen] skulle kunna spelas in och kanske bli en liten succé bland fågelskådarvänner på sociala medier. Och inför 2016 hade jag och Gunnar Elvin kontakt och bestämde oss för att det skulle bli av. Och så skulle jag delta i två fågelskådarmässor i Europa under kort tid och då blev det lite tid däremellan. Tid som kunde användas till återförening och inspelningar av de gamla låtarna, så många som möjligt.

”Jag kom till Stockholm en måndag och åkte direkt till studion”

Återföreningen gjordes tillsammans med Gunnar Elvin och två yngre musiker som Gunnar fått kontakt med via Facebook – Joel Fernberg på bas och Dan Allinger på trummor. De har även spelat live några gånger under det senaste året.

– Medan jag var på Birdfair (en mässa i England) träffades de andra utan mig två gånger och repade in 13 låtar som jag skickat över akustiska versioner av. G2 (Gunnar Elvin) skrev till mig efter första repet ”jag visste ju inte att du aldrig spelat med de här grabbarna tidigare, ännu mindre att du aldrig ens träffat dem på riktigt”. Jag kom till Stockholm en måndag och åkte direkt till studion. Vi satte grunderna på tre dagar. Otroligt egentligen. Låtarna var färdig-arrade av de andra. Sen har vi gjort diverse pålägg i efterhand och så har de mixats av Håkan Sörle från The Baboon Show.

Och om någon nu tror att Gunnar Engblom är en nedgången gamling på dekis så ska det tilläggas att han förra året, vid 56 års ålder, sprang marathon på snudd-på-elit-tiden 3:04. Och målet att en gång komma under tre timmar kvarstår.

Låtarna som gavs ut på 80-talet har återutgivits på den självbekostade samlingen Guran Gurans Greatest sHits.