Duschpalatset tipsar om 10 norrländska indiepoplåtar

unnamed4

Den 21 april singeldebuterar Umeåbaserade Duschpalatset med låten ”Drönare” via Nomethod. Senast HYMN pratade med bandet sa de att de hämtar mycket influenser från kulturen och musiken i Norrland. Den här gången tipsar de om 10 norrländska indiepoplåtar du inte får missa.

Popsicle – ”Hey Princess”

– Svensk indiekult signerad Popsicle från Piteå! Påminner om valfri svensk ungdomsfilm från 90-talet. Hade lika gärna kunnat vara titelspåret till Fucking Åmål istället för Broder Daniels ”Whirlwind”.

Säkert – ”Stetoskop”

– Världens finaste text av Annika Norlin (”Isarna” släng dig i väggen). Handlar om ett förhållande som genomgår ”världens mest långsamma kollaps” och man får så ont i hjärtat, men det vägs upp av melodin och tempot.

Lycka Till – ”Nydala runt”

– En låt av Lycka Till från Umeå. Perfekt att cykla till en kall kväll mot en spelning – med mössa, vantar och halsduk. Nydalasjön är bäst.

Raring – ”Tillfällig fördrivelse”

– Sveriges kanske bästa band just nu – Raring från Luleå. Deras debutsingel är verkligen svår att slå. Lule-hockey och jeansjackor.

Eterkropp – ”Jag kommer att dö”

– En låt som är svår att sätta fingret på, men är för den sakens skull inte omöjlig att beundra. Eterkropp lyckas både låta lite obehagligt new age och samtidigt helt klockrena på denna.

The Bombettes – ”Amsterdam”

– Med medlemmar numera verksamma i bland annat Jenny Nilsson och demonerna är The Bombettes förankrat i tvåtusentalets Umeå med allt som hör det till. Slagkraftigt, argt och totalt bäst.

The Seashells – ”A Distant Bell”

– Umeås kanske enda dokumenterade tweeband: The Seashells från Umeå. Det går inte att finna något på Spotify från vår hemstad som är mer 90-tal.

Vaken – ”Samma vanor”

Vaken är ett namn som man aldrig riktigt fattar hur man ska uttala, men man vill ändå aldrig sluta säga det. Så bra är de och de förtjänar all uppmärksamhet de kan få.

The Wannadies – ”Can’t See Me Now”

The Wannadies är så mycket mer än bara Baz Luhrmanns film Romeo + Julia. Det var svårt att inte ta med hela deras diskografi på denna lista, men vi nöjde oss med den lite lätt shoegazeiga ”Can’t See Me Now” från så sent som 1999.

Bear Quartet – ”Be a Stranger”

– Ingenting är mer norrbottensindie än Bear Quartet och de blir aldrig någonsin gamla. Deras diskografi är väldigt lång, men här är i alla fall ett guldkorn från albumet Gay Icon släppt 2001.

Du hittar alla låtarna i en och samma Spotifylista här. Duschpalatset spelar live på Heaven Up Here/Landet i Stockholm den 21 april och på High Fidelity i Umeå den 27/4.