U.S.A. Records och Destination Records, 50 år senare

Precis som nu så fanns det mindre och självständiga skivbolag under 1960-talet. Skivbolag som satsade på en smal nisch, väldigt lokalt eller helt enkelt skapade den plattform som de själva ville ha. Sådana exempel från den tiden är U.S.A. Records och Destination Records.

U.S.A. Records skapades av Jim Golden i Chicago, Illinois i början av 1960-talet och hade sina glansdagar en kort period mellan 1966-1968. Golden satsade på lokala band med en tydlig garageinriktning. Han skapade även ett annat skivbolag som hette Destination Records som var ännu mer lokalt inriktat.

De engelska banden, med The Beatles och The Rolling Stones i spetsen, hade några år tidigare erövrat landet och inspirerade många unga band.  Det märks tydligt när man lyssnar igenom låtar från dessa båda bolag. Exempel kan vara – Oscar Hamod & The Majestics cover av The Whos I Can’t Explain” eller vad sägs om att The Kinks Till The End Of The Day” spelades in av ett band med namnet Trafalgar Square! Jodå, många amerikanska band sneglade, som bekant, österut mot de brittiska öarna.

Chess Studios, bara ett stenkast från U.S.A. Records lokaler, fungerade ofta som inspelningsplats för banden och den största kommersiella framgången som U.S.A. hade var The Buckinghams singel ”Kind of a Drag” som nådde förstaplatsen på Billboard Hot 100 i februari 1967. The Buckinghams skrev kort därefter kontrakt med jätten Columbia Records.

När jag idag lyssnar musik från U.S.A. Records så slår det mig hur otroligt bra det i många fall fortfarande är 50 år senare, och vilket grymt sound som skapades i Chicago av, i många fall, oerhört unga musiker. Många av banden hade korta framgångar lokalt, om ens det. Här kommer fem av mina favoriter från U.S.A. Records.

The Shady Daze – ”I’ll Make You Pay”

Detta var en ung kvintett från Chicago. Åldern på medlemmarna var 14-17 år när denna singel släpptes 1967. Under deras karriär agerade de förband till storheter som Buffalo Springfield och The Doors.

The Cherry Slush  – “I Cannot Stop You”

Denna The Byrds-inspirerade kvintett kom från Saginaw, Michigan och kallade sig först The Bells of Rhymny. De gjorde succé på musikscenerna i Detroit under deras Junior High School-period 1964-1965. Denna singel släpptes i januari 1968 och blev främst en regional hit, men de nådde även ut nationellt. Singeln sålde cirka 75 000 ex. The Cherry Slush släppte totalt fyra singlar och splittrades 1969.

The Lost Agency – “Time To Dream”

Denna kvartett kom från Chicagos förorter och figurerade på de lokala klubbarna. Singeln som innehöll ”Time To Dream” släpptes 1967. Kort därefter bildade tre av medlemmarna bandet Holocaust i stället och fick en mindre hit med singeln ”Savage Affection” samma år.

The Foggy Notions – “Need A Little Lovin’”

Medelåldern i denna kvartett från Chicago var 16 år när denna singel spelades in 1966 och de var bland annat förband till legendarerna i The Mamas & The Papas under sin karriär.

The Great Society – “I’m The One For You”

Denna kvartett kom från Villa Park, Illinois och singeln släpptes 1966. Innan de skrev på för U.S.A. hade de även provspelat för Mercury Records, men de hade ingen bra dag där. 1969 splittrades bandet.