25 låtar från världens alla hörn – valda av Markus Hulthén

Det mesta som spelas på klubben, hörs i radio eller uppmärksammas av musikjournalister är svensk eller engelskspråkig musik. Men det finns givetvis en uppsjö av fantastiska band och artister som sjunger på sina modersmål. Dessa ska vi uppmärksamma genom att låta olika musikpersonligheter tipsa om sina favoriter. 25 låtar var. Inga låtar på engelska.

Vår andra deltagare är Markus Hulthén, vars CV inkluderar Skymningslandet och Mackaper, men som just nu fokuserar på ett mer filmiskt och lågmält projekt. Musiken spelas in i Studio Kvastis tillsammans med Simon Stålhamre (Small Feet), som mixar och producerar. En studio som återfinns i ett gammal trähus på Kvastmakartrappan i Stockholm. Lisa Isaksson från Lisa o Piu, Vårt Solsystem, Me And My Kites spelar tvärflöjt på en av låtarna. Musiken baseras på piano, synth, orglar och gitarr. På ett av spåren spelas bastrumma.

Musiken kommer att släppas under året, men projektets namn och format är fortfarande oklart.

När det kommer till listan – döpt till Titta ut genom fönstret – berättar Markus att han utgått från temat ”musik från världens alla hörn” och därefter valt låtar som han gillar. Han framhäver bland annat  den etiopiske keyboardisten Hailu Mergia, som har ett förflutet i Walias Band (grundades i början av 70-talet).

– Det är intressant hur musiken förändras, som att etiopisk jazz, låter just etiopisk. Och att det i nutiden dyker upp exempelvis svenskar och finnar som spelar african beat eller amerikaner som kör kambodjansk psych, det tar musiken ytterligare ett varv. Jag är även nyfiken på om det kommer mer av att man tar in ett element från  detta till annat, till exempelvis pop, som på El Perro del Mars senaste skiva Kokoro.

Bonuslåtar. Fyra låtar på engelska.

P.R.O. – ”Midnight Woman/Mary Jane/Faded Jeans”

WITCH – ”Strange Dream”

Harumi – ”Fire By The River”

Amanaz – ”History Of Man”