RTSI presenterar Make A Noise Malmö

17621873_1349840868415859_1234233980448894537_o

Den 24 augusti 2007 attackerades blott 20-åriga gothtjejen Sophie Lancaster av ett ungdomsgäng hemma i Lancashire. Sophie misshandlades till döds och enda anledningen till det kallblodiga överfallet var att det konservativa gänget hade provocerats av hennes klädstil.

The Sophie Lancaster Foundation skapades till hennes minne och med syftet att uppmärksamma hatbrott riktade mot människor med subkulturell tillhörighet. I Sverige jobbar RTSI – Rätten Till Sin Identitet, med att uppmärksamma och arbeta mot diskriminering av subkulturer.

På långfredagen presenterar RTSI Make A Noise Malmö – en synth- och gothafton på Babel i Malmö med inte mindre än fem liveakter på scen. Sverige representeras av hyllade synthpoduon Machinista, blytunga Spark! och Dark Side Cowboys, ett av landets mest framgångsrika (och ambitiösa) gothrockband. Hela vägen från USA kommer kultmusikern och självutnämnda renässansmannen Aurelio Voltaire.

Den verkliga pricken över i-et är dock franska coldwave-legendarerna Kas Product. Keyboardisten Spatsz och stencoola frontkvinnan Mona Soyoc gav under 80-talet ut tre album som bland annat har varit livsviktiga för electroclash-rörelsens framväxt. Duon återförenades för några år sedan och alla som såg dem under förra Malmöbesöket för ett och ett halvt år sedan (vilket för övrigt var deras första Sverigebesök) intygar att de fortfarande är en mycket energisk liveakt.

Inträdet går på bara 100 kronor och allt överskott går oavkortat till The Sophie Lancaster Foundation. Läs mer om evenemanget här.

Vi laddar upp med några videor: