Conakrys ”Schaber” är finalen på en bra hiphop-vecka

Tidigare i veckan släppte tvillingarna Sammy och Johnny Bennett nya låten ”Centr” och med skyhöga förväntningar satt jag som klistrad vid datorn 18.00 i onsdags. Kan dock inte säga att ”Centr.” hunnit bli någon favorit. Jag är emellertid övertygad om att kommande material har mer att ge.

Arbetsveckan fick dock ett mäktigt avslut genom Ikhanas personliga och egenproducerade debutalbum Zebrelli. Jag fullkomligt älskar andra spåret ”TSHIRT”, som delvis tangerar Arthur Russells – banbrytande New York-musiker som dog i aids 1992 – unika ljudbyggen från 80-talet. Jämförelsen må vara långsökt, men är en konsekvens av famlandet efter referenser – Ikhana har nämligen skapat en skiva som har få likheter med dagens urbana hiphop-scen. Låtarna är medryckande utan att vara radioanpassade. Det finns inget anpassat eller tillrättalagt med Ikhanas musik.

Zebrelli är portalen som tar dig till zebrafunkens-universum; denna värld kantas av spännande infall, där den elektroniska inramningen, pendlandes mellan ljus och mörker, ger nya upptäckter efter varje lyssning. Ikhana har en förmåga att sätta samman otaliga element för att bilda något eget och detta har resulterat i en varierande skiva med lång livslängd. 

Idag släpps Lundarapparen Conakrys nya singel ”Schaber”, som hade premiär i P3:s Musikguiden i veckan, där det lågmälda prioriteras framför det högljudda. På singelomslaget är Samuel Stenberg aka Conakry guldmålad med kläder som påminner om barocken (målsättningen är att uttrycka klass och rikedom). Samuel är inte den första hiphoparen som tangerar valutaproblematik, men han gör det med finess, uppriktighet och stort hjärta. Kommande EP:n Återfall, återfaller vi har potential att bli något alldeles extra.

Ordet schaber – slang för pengar – har funnits i svenskan sedan 1840-talet, men Conakry är högst aktuell. Ett framtidsnamn.