F.N.Y tar det privata till en ny nivå

Stockholmsbaserade Fanny Hultman aka F.N.Y är aktuell med singeln ”Silvana” och tillsammans med spår som ”Duktig”, ”Ett steg fram” och ”Fridhemsplan”, har hon visat att svenskspråkig r’n’b/pop mår bättre än någonsin – låtarnas uppriktighet gör att musiken sticker ut från mängden.

Förra året släpptes F.N.Y’s debutsingel ”Duktig”, där sex och ömsesidig njutning sattes i fokus, med en text – riktad till en annan kvinna – som kändes allt annat än krystad eller konstruerad. Den manliga blicken, iakttagande och objektifierande, saknades helt och hållet.

Jag kan erkänna att det tog ett par lyssningar innan ”jag vill knulla dig” och ”göra dig fuktig” förlorade sin laddning, men genom Fannys självklara framtoning sattes orden i en vardaglig kontext och i samma stund blev fraserna mest ett naturligt sätt att uttrycka sig på. Jag är övertygad om att många upplever texten som befriande. Och Fanny har sedan länge slutat genera sig över orden.

”I början kändes det obekvämt, men låten var ett sätt att utforska mina egna begränsningar när det kom till att sjunga om sex”

– I början kändes det obekvämt, men låten var ett sätt att utforska mina egna begränsningar när det kom till att sjunga om sex. Nu är det inga konstigheter.

”Duktig” har beskrivits som ett sex-anthem och ett statement, men låten är lika mycket ett svar på verkligheten som den är. Fanny behöver inte använda Tommy Nilssons ”vildros” för att sätta ord på sina upplevelser och som hon berättat tidigare är texten ett svar på Nilssons omtalade ”Vill du ha sex med mig?”.

Du har ett naturligt sätt att fånga det vardagliga och texterna blir ett sätt att beskriva livet som det är. ”Silvana” är ett utmärkt exempel. Berätta om bakgrunden.

– Låten handlar om en tjej som sa att jag påminde om Silvana Imam. Jag uppfattade det som en raggningsreplik, men händelsen slutade med hjärtekross och obesvarad kärlek. Men när jag skrev låten hade jag kommit över henne.

I likhet med flera av Fannys låtar nämner och utspelar sig ”Silvana” i Stockholm. Tjärhovsgatan flimrar förbi i texten. Alexander Tillhedens foton är tagna i Solna, angränsande till Sundbyberg, där Fanny tillbringat stora delar av av sitt liv. Hon förklarar vikten av att fånga det personliga och hemmamiljön förstärker bilden av det privata.

Videon till ”Ett steg fram” är ett bra exempel på det vardagliga. Badrummet, köket och tvättstugan är det första som möter lyssnaren. Tvätten i en Ikea-kasse får symbolisera den gråa verkligheten.

Den 21 april arrangeras en hyllningskväll till Prince på Berns i Stockholm – en kväll som gästas av bland annat Teddybears, Kleerup och Loreen. F.N.Y är en av de medverkande och Fanny säger att hon känner visst släktskap, visserligen på väldigt långt håll, med popfunk-ikonen från Minnesota.

Du spelar på en kommande Prince-hyllning på Berns. Vilken låt har du valt?

– Jag har valt ”Kiss”!

Hur kommer det sig att du valde ”Kiss”?

– Jag lyssnade igenom skivorna och kände att den reflekterade min musik bäst. Jag har lyssnat på honom innan, men det slog mig att ”Kiss” är mest lik ”Duktig”. Så vi körde på den! Den är inlindad på ett annat sätt, fast känslan av ”du är som du är, men jag vill ligga med dig ändå” är samma.

Kan du tycka att det blir för tydligt vad dina texter handlar om? Att journalister lägger allt fokus på att prata sex. 

– Det finns ingen plan, jag skriver på det sätt som jag gillar. Musiken blir som den blir. Eller på sätt och vis finns det ju en plan, eftersom jag gillar att skriva på ett visst sätt, men i slutändan handlar det bara om att skriva en låt. Det är så jag fungerar.

Du jobbar även som producent och skriver låtar till andra. Vad är skillnaden mellan att skriva för andra än sig själv?

– Precis, jag skriver och producerar åt andra.

– När jag skriver låtar till mig själv, blir jag nog lite hårdare. Det är kanske inte så konstigt, för då kan man ju dissekera låten på ett helt annat sätt än om jag skriver åt eller med någon annan.

FNY2

Ställningstagandet mot sexism och homofobi är en självklarhet för Fanny (även utanför musiken). Det är med andra ord ingen slump att debut-EP:n 4april till 3juni präglas av självklara texter, där tyngden ligger på att ge en naturlig bild av sex. Här står inte den ena parten över den andra, och samtidigt undviker Fanny att bli agiterande eller förespråkande. Detta är min verklighet. Punkt. Och det svenska språket ger tyngd.

Vad fick dig att börja skriva på svenska? Och när kände du att engelskan inte passade?

– Jag skriver fortfarande mycket på engelska, det har inget att göra med om det funkar eller inte. Men jag började skriva på svenska med Nadja Evelina och då kändes det som att jag hittade hem.

Nadja Evelina är aktuell med singeln ”Ni två”. Och att det finns ett slags musikaliskt släktskap mellan Fanny och Nadja är mer än uppenbart; musiken är oretuscherad och texterna känns uppriktiga och ärliga. Orden kommer inifrån.

Är det mycket samarbeten i ditt musikskapande? Eller jobbar du helst själv? 

– Jag skriver nästan alltid med folk. Och även om jag skriver själv, så blir det ofta co write med skivbolag eller liknande. Mycket sker med andra ord i grupp. Teamwork is key.

”När man sjunger knulla mig så blir det inte lika hardcore för en norsk publik”

Du verkar otroligt populär i Norge. ”Silvana” premiärspelades i norska NRK. Vad beror det på tror du?

– Fett kul! Jag tror att det kan bero på två saker. När man sjunger knulla mig så blir det inte lika hardcore för en norsk publik, man kan ta in det på ett annat sätt och lyssnaren behöver inte bli skräckslagen för orden.

– Sedan känns inte Norge lika popifierat som Sverige, du kan ha ett konstigare sound och de gillar det. Jag tror att jag passar in där helt enkelt. Sverige är mycket mer pop och jag älskar det, men jag är inte mycket pop. Norsk radio har plats för mer variation, lite grejer som är mer quirky, tänker exempelvis på Highaskite. Det är inte mainstream, men jävligt bra.

Har du fler releaser på gång?

– Som det ser ut nu så kommer jag att släppa singlar till en EP, som förmodligen släpps i höst. Den har ingen titel än, men vi får se vad som händer. Det finns en massa låtar i alla fall som samlar damm på en gammal hårddisk och som måste komma ut.

Känner du någon press med tanke på framgångarna, att det blivit knivigare att skriva låtar?

– Nä, det tror jag inte, det är mer att tiden bara försvinner. Det blir allt viktigare att prioritera, att koncentrera sitt låtskriveri.