Redaktionens favoriter v.14

The Drums. Foto: Emma Svensson/Rockfoto
The Drums. Foto: Emma Svensson/Rockfoto

Vi maxar fredagskänslan genom att bjuda på några musiktips från veckan som gått.

The Drums – “Blood Under My Belt” (video)

Brooklyn-popparna i The Drums är tillbaka och står för en av veckans snyggaste videor. Älskar färgerna! Charmigt catchy låt också. ”Blood Under My Belt” är hämtad från kommande plattan Abysmal Thoughts som släpps i mitten av juni. Den 26 september spelar de på Kraken i Stockholm.

Ikhana – ”FAF” (låt)

”FAF” är avslutningsspåret på Göteborgsrapparen Ikhanas aktuella debutalbum Zebrelli. Ljudbilden är mörk och klaustrofobiskt elektronisk, med en text som kretsar kring ett uppbrott. Begåvat och personligt.

Big Thief –  ”Mythological Beauty” (låt, video)

Efter förra årets magnifika debut Masterpiece är nu Big Thief redan på tapeten igen. Nu är de aktuella med låten ”Mythological Beauty”. Även denna gång blottar de sig textmässigt och bandet själva hävdar att de satsat på ett mörkare mörker och en ljusare lättsamhet. Soundet känns igen. Fortfarande lika rått, desperat och mjukt. Om än något mer avskalat och lunkande på denna singel. För full njutning bör den bistra videon ses på medan du lyssnar, vilket kan göras här nedan.

Low Roar – ”Give Me An Answer” (låt)

Reykjavik-baserade Low Roars nya singel ”Give Me An Answer” borde falla fans av Radiohead i smaken. Magiskt smakprov från kommande albumet Once In A Long, Long While… som släpps om en vecka.

Karin Tingne – ”Av mull” (låt)

En rörande fin begravningslåt, skriven av jazzmusikern Ida Karlsson (Medi, Ida Karlsson Quartet m.m.), men här framförd i helt annan tappning av sångerskan Karin Tingne från Ystad. Otroligt fint.

Jefre Cantu-Ledesma – ”A Song Of Summer” (låt)

Den 16 juni släpper Jefre Cantu-Ledesma sitt kommande album On Echoing Green och det första smakprovet ”A Song Of Summer” ett långt shoegaze-liknande ambientmonster på 10 minuter.

Water Boogie System (spelningstips)

Härliga Göteborgskvartetten Water Boogie System har nyligen släppt Year Of Silver, tveklöst ett av årets hittills bästa svenska album. Både starkt musikaliskt och fyllt av oväntade vändningar och infall. Att uppleva detta live rekommenderas starkt. Releaseturnén avverkade Malmö igår, ikväll (fredag) gäller Oceanen i Göteborg och i morgon (lördag) Kafe De Luxe i Växjö.

Feist feat. Jarvis Cocker – ”Century” (låt)

Leslie Feists andra singelsläpp från det kommande albumet Pleasure är en gitarrtung, slagverksnervig pärla som för tankarna till PJ Harvey. Jarvis Cockers smekande stämma dyker upp efter halva låten och hjälper oss att räkna ut längden på ett århundrade och så poff, är låten slut. Men då är det bara att sätta på den igen!