Joey Bada$$ – All-Amerikkkan Bada$$

Jo-Vaughn Virginie Scott får mig att lyssna, bli berörd och varje spår på New York-rapparens andra skiva All-Amerikkkan Bada$$– uppföljare till 2015 års B4.DA.$$ – sätter ord på den uppgivenhet och frustration som speglar dagens amerikanska samhälle.

Joey Bada$$, som är Jo-Vaughns artistnamn, är inte först, snarare en i ledet av protestsångare. Samtliga åsikter har ventilerats tidigare; polisbrutalitet, rasism och att kriga för meningslösa orsaker. Redan under Vietnamkriget skrevs otaliga låtar om att afroamerikanerna offrades för den vita medelkassen.

En av senare års bästa låtar är YGs ”FDT”, där textraden Fuck Donald Trump återupprepas om och om igen. Produktionen är nedtonad, färgad av 90-talet och samma känsla präglar Joey Bada$$ musik. De obligatoriska Trump-dissarna sitter perfekt.

Öppningslåten ”Good Morning Amerikkka” utvecklas till ett spår som fångar samma atmosfär som Marvin Gayes klassiker What’s Going On från 1971; körerna, soulstämningen och pratsången ger uppenbara 70-talsvibbar. Och tankarna om frihet tyder på att samhället stått relativt stilla sedan Nixons presidentdagar.

Joey har redan sedan starten influerats av old school-hiphop och låtarna på denna skiva fortsätter att blanda jazz, soul och 90-talshiphop på ett imponerande sätt. Debut-mixtapen 1999 från 2012 visade att det fanns mycket att bygga på och 2017 är ljudbilden mer eller mindre fulländad.

Singeln ”Land Of The Free”, med tillhörande video, präglas av ett mjukt beat och en glimrande synth. Snyggt, effektivt och texten säger sanningen utan att bli aggressiv eller våldsbejakande. Joey Bada$$ har ordet och han talar med eftertanke.

Det finns mycket positivt att säga om All-Amerikkkan Bada$$; ett exempel är träffsäkerheten med att återvinna en slinga från Prince-klassikern ”If I Was Your Girlfriend”, som på ett snyggt sätt förgyller ”Y U Don’t Love Me? (Miss Amerikkka)”. Alldeles bedårande. En annan favorit är upplyftande ”Temptation”.

Superlativen flödar, men det finns inte mycket att klaga på och samtliga samarbeten, däribland Styles P och Chronixx, fyller alla sin funktion – de medverkar inte för sakens skull. Joey Bada$$ har till och med råd med att utelämna aktuella ”Victory”.

I likhet med Ice Cubes solodebut AmeriKKKa’s Most Wanted från 1990 stavar Joey Bada$$ America med tre K, vilket han sjunger om i nämnda”Land Of The Free”. Ett land som endast skänker frihet åt ett fåtal.

[Pro Era, 7 april]

8