Spår för spår med Madeleine Frey + PREMIÄR

unnamed

Malmöbaserade singer/songwritern Madeleine Frey gör storslagen men samtidigt ljuv pianopop med inslag av både soul och klassiskt. I morgon är det release för hennes debut-EP som är inspelad i Tambourine Studios. Redan idag kan du premiärlyssna via HYMN. Dessutom bjuder Madeleine på utförliga beskrivningar av vad samtliga låtar handlar om. Här är spår för spår med Madeleine Frey.

”Intro”

Introt är en presentation för hela EP:n, och min tanke var att skapa spänning och förväntan inför vad som kommer härnäst – just hela EP:n. Introt vävs ihop med första låten, “Don’t Let Go”, då de båda är skrivna i samma tonart, och med den dova och tunga synthbasen ville jag ge introt en mer “mörk” karaktär och därmed skapa kontrast till nästkommande låt.

Jag älskar att experimentera och förstärka olika melodilinjer i musik, oavsett om det är mina egna eller andras låtar – så varför inte låta stråket visa hur små, små skillnader kan göra stor skillnad i den musikaliska upplevelsen?

”Don’t Let Go”

Denna låt betyder otroligt mycket för mig. Den handlar om hur osäker jag varit, och ibland är, på mig själv i form av att inte tro att jag är värdig kärlek – mer specifikt kärleken från min respektive. Jag skulle vilja säga att denna låt pushade mig att våga tro på mitt egenvärde, att jag faktiskt är värd kärlek, men att jag behöver lite tid för att jobba fram den acceptansen. Låter kanske konstigt, men vi har alla olika tunga ryggsäckar, och min ryggsäck inom just kärlek och relationer har varit, och är ibland, ett rätt tungt kapitel.

Låten har en sådan otroligt befriande effekt på mig när jag får sjunga den, och den kommer alltid har en speciell plats i mitt hjärta.

”Leave My Heart Outside”

Låten slår an något stort och rätt tungt inom mig både i sitt sound, sin melodi och text. För mig handlar det om att vara förvirrad och desorienterad i sin samtid. Den beskriver mina känslor av att behöva starta om på nytt ur ett, eller flera andra perspektiv, som är mindre kaosartade.

Min förhoppning är att låten ska väcka eftertanke om omvärlden, se individerna som är i den och våga öppna sig för det som kan kännas främmande, nytt och kanske även lite obehagligt. Vad lever vi i för värld? Hur vill vi att den ska se ut? Hur kan vi hjälpas åt?

Det är stora frågor som lätt skapar ett inre kaos av känslor av att inte vara tillräcklig, inte förstå sin omvärld, känna sig liten och vara rädd. Vem är jag och alla andra i denna symbios av tankar?

”Quiet”

När jag skrev denna låt så var jag rätt frustrerad på hur jag själv betedde mig i olika situationer, men även angående andra runt omkring mig. Var är min och andras solidaritet? Jag lever i ett land som har gett mig otroligt goda förutsättningar till att jag ska få ett gott liv med allt vad det innebär, men hur mycket ska mitt “goda liv” kosta för andra?

“Quiet” handlar om att vi behöver bryta bekvämlighetens tystnad och stå upp för varandra, inse att vi måste tänka om och se mer än vår egen framgång.

”Troubles”

Den sista låten är just sist på EP:n eftersom den, enligt mig, sticker ut från de andra låtarna i karaktär, genre och budskap. När jag skrev den behövde jag en pepp-låt för att påminna mig själv om att jag fan duger som jag är. Ursäkta svordomen, men det är exakt vad låten handlar om. När jag upplever att jag duger, det är då jag är som mest driven och nyfiken och utvecklas eftersom jag tror på min egen kapacitet. Min egen väg är just min och ingen annans.

Livet är tyvärr fullt av alla slags energitjuvar, och enligt mig är musikbranschen energitjuvarnas mecka. För att överleva denna bransch krävs en stark tro på sig själv och det man gör, för i varje “ja” som jag fått så finns det minst 50-100 “nej” innan, om inte fler.

Så till alla som vill förverkliga sin dröm – Kör! Det är så sjukt lökigt, men det finns inget bättre än att tro på sig själv! Unna dig det, för det kan ingen annan göra.

Det är exakt denna pepp som jag vill få fram med låten “Troubles” – tron på sig själv och sin egen kapacitet.

Premiärlyssna på EP:n Leave My Heart Outside nedan: