INTERVJU + VIDEOPREMIÄR: Erik Fastén – ”Overwhelmed”

Idag presenterar Göteborgsetiketten Adore Music singer-songwritern Erik Fastén och HYMN supportar genom att premiärvisa videon till singeln ”Overwhelmed”.  En nedtonad låt som balanserar på gränsen till sammanbrott. Videon är regisserad av Lars Bergbom. Titta ovan och läs sedan nedanstående intervju.

e

Kort. Vem är Erik Fastén?

– En gammal punkare som skriver melankoliska låtar på gitarr, vanligtvis en ganska glad och social person.

Berätta om ”Overwhelmed”. Förstasingeln från ditt kommande debutalbum.

– Det är den första låten jag skrev när jag tog upp tanken på ett soloprojekt. Texten växte fram kan man säga, ska inte avslöja för mycket och ta död på lyssnarens egna eventuella associationer, men på något plan behandlar den skuldkänslor.

Hur kom du fram till ljudbilden?

– Den kom vi fram till tillsammans, och så fick slumpen vara med lite också. Spelade in gitarr och sång först, cittran som är med var Per-Gunnar Juliussons idé, trummorna var ett infall från min sida. Stråkarna på slutet är Dusica Cvijanovic skyldig till och sen gottade Johan Håkansson och Thomas Andrén till det hela i mixen. Jag gillar när saker sker i stunden.

Elliot Smith, Nick Drake och Thåström nämns som influenser. Inte de muntraste av musiker. Vad är det som attraherar med det mänskliga vemodet. Det sorgsna.

– Ja det är svårt att säga exakt. Kanske är det sorgsna alltid inte så lätt att prata om och sätta ord på, då kan konsten förmedla det osägbara. Melankoli är nått som de flesta bär inom sig och det finns en tröst att veta att man inte är ensam i detta, musik är ett väldigt fint kommunikationsverktyg tycker jag.

Får en känsla av att du skriver nattetid. Har du någon favorittid på dygnet när kreativiteten flödar?

– Jo visst börjar det röra på sig i skallen på småtimmarna och idéer kommer flygande men det blir tyvärr problem att plocka upp gitarren nattetid då jag bor i lägenhet. Så jag får rätta mig i ledet och skriva när möjligheten ges, ofta kommer bra idéer när nått annat är på gång, typ fem minuter innan jag ska iväg och jobba. Så jag lagrar mycket på telefonen och sen åker luren upp när jag egentligen borde sova, och så lyssnas det och helt magiska idéer kommer. Tyvärr känns de inte alltid så magiska dagen efter.

Hur mycket påverkar omgivningen ditt skapande?

– Ganska mycket tror jag, även om jag försöker gestalta något diffust som finns inom mig. Vi lever ju i ett ganska grått och mörkt land stora delar av året, tror min musik hade varit ganska annorlunda om jag växt upp och bott i Miami.

Konstnären Kjellåke Gerinder har gjort omslaget. Hur kommer det sig? Har ni haft kontakt?

– Helt vanlig nepotism som ligger bakom det, han är tillsammans med min moster Marie Holmgren.

– Jag var uppe och hälsade på i ateljén och kollade runt på hans arbete, drack kaffe och filosoferade om konst, musik och andra livsfrågor. Väldigt tacksam att jag får använda hans konst måste tilläggas.

Vad vill du fånga med hans målning? Jag får en kall och murrig känsla. Färgerna påminner förresten om Gerinders Fårhaga 1 och 2 som jag gillar.

– Jag går mycket på känsla när jag tar beslut, det blev varmt i mellangärdet när jag hittade rätt tavlor att använda. ”Konsten tar vid där språket tar slut”, som det så vackert heter. Tycker mig hitta nånting gemensamt i denna tavlan och musiken på singeln. Kul att du gillar hans konst!

Några spelningar framöver?

– Jovisst! Det ska bli en spelning i Göteborg ganska snart, det har varit lite fram och tillbaka med datum men kommer posta det på Facebook så fort det är satt för den som är intresserad. Sen ska jag och Maybe Canada iväg och spela i Tyskland i början av maj, det blir en veckas turné ungefär.