25 låtar från världens alla hörn – valda av Ebba Östberg

Det mesta som spelas på klubben, hörs i radio eller uppmärksammas av musikjournalister är svensk- eller engelskspråkig musik. Men det finns givetvis en uppsjö av fantastiska band och artister som sjunger på sina modersmål. Dessa ska vi uppmärksamma genom att låta olika musikpersonligheter tipsa om sina favoriter. 25 låtar var. Inga låtar på engelska.

Först ut är Ebba Östberg som är ena halvan av den ambulerande klubben Kiss My Ass Club – den andra halvan utgörs av Julia Sahlström. De lärde känna varandra i samband med en Tame Impala-spelning 2012, sedan flyttade båda till Göteborg från Stockholm för att arbeta på skivetiketten Woah Dad! Musiken har med andra ord styrt Ebbas väg genom livet.

Innan vi presenterar Ebbas lista – en härlig blandning av psykedelia, kraut och progressiv rock – är det på plats med en intervju.

Hur växte musikintresset fram och har intresset förändrats mycket genom åren?

– Jag får skylla mitt relativt nischade musikintresse på min pappa, som redan när jag och min syster var små inte bara spelade musik för oss utan framförallt berättade, förklarade och beskrev musiken och på så sätt engagerade oss i vad vi hörde. Kortfattat har det mesta sin grund i 60-talets flower power och i den tidiga brittiska progressiva rörelsen, tillsammans med en dos varierande världsmusik. Jag får villigt erkänna att jag fortsatt i den banan, så intresset har kanske inte förändrats så mycket som det snarare förädlats.

– Jag var rätt ensam om att ha det här musikintresset bland vänner och jämnåriga väldigt länge, så en milstolpe är när jag strax innan jag tog studenten insåg att det fanns en då liten men aktiv scen för den här sortens musik, och med det alltså andra som jag, haha.

Hur hittar du din musik?

– Själva sökandet och grävandet är något jag mestadels gör och gjort själv. Från att ha listat musiker, band, album etc. från dokumentärer och biografier som yngre till att hamstra spellistor på Spotify med sånt man snubblar över och fastnar för, så är det hela liksom organiskt på ett sätt. Sen har jag åkt runt på en hel del festivaler och spelningar där man såklart introduceras för ny musik, andra människor med samma intresse, och framförallt nya upplevelser av musik. Musik kan ju vara så otroligt mycket mer än något man bara upplever genom att lyssna på.

Tips på bra källa?

– Jag vill passa på att tipsa om att lyssna på Klingan i P2, gick alltid i bakgrunden hemma om söndagarna och är ett fantastiskt sökande program av grym kvalitet!

Finns det någon röd tråd i din Spotifylista?

– Egentligen inte. Oftast är jag rätt petig med att bygga spellistor med stämningar, teman eller liknande, som resor, haha. Men med tanke på temat ni kör på detta så tänkte jag mer att nu kör vi brett istället. Mer mångfald, mindre eftertänksamhet, typ.

Ebba och Julia / Kiss My Ass Club

Ebba och Julia / Kiss My Ass Club

Berätta om Kiss My Ass Club.

– KMAC är en klubb jag har tillsammans med min vapendragare Julia Sahlström och som hände som en oundviklig slump efter att vi härjat omkring i psychscenen flera år, och sedan började jobba med Woah Dad!-gänget för ett par år sedan. Vi har arrat lite spelningar och kör klubbkvällar både i Göteborg och Stockholm där vi oundvikligen fokuserar på psykedelia i dess olika former.

– Var det hela tar vägen framöver får vi se, vi är inte så låsta till någon vision eller plan utan gör det vi tycker om med dem vi tycker om, men en strävan är ju självklart att komma tillbaka till livebiten, det är anledningen till att vi började med detta och det är den vi brinner starkast för.

Ebba hade svårt att hålla sig till antalet låtar. Vi avslutar därför med två bonustips:

Kalacakra – ”Nearby Shiras”

Cheveu, Group Doueh – ”Skit. Pt. 1”