The Moonlandingz – Interplanetary Class Classics

the_moonlandingz-intergalactic_class_classics-1400__large

The Moonlandingz är egentligen ett sidoprojekt som i huvudsak har skapats av Adrian Flanagan och Dean Honer från Sheffield och Electronic Research Council samt Lias Saoudi (även känd som Johnny Rocket i rollen som sångare i Moonlandingz) och Saul Adamczewski från Fat White Family.

På det nyligen släppta albumet har även Charlotte Kemp Muhl från fina The Ghost Of A Saber Tooth Tiger en roll och Sean Lennon vakar över hela projektet. The Moonlandingz bör likväl betraktas som ett musikkollektiv med bas i London. Interplanetary Class Classics spelades emellertid in i Sean Lennons studio i New York.

Plattan innehåller elva låtar och det handlar mycket om stora arrangemang med mäktiga synthmattor.  Man har verkligen lyckats med att skapa underbara ljudmattor på den psykedeliska spacerockens vackraste stigar.

Skivan har även styrkan att inte bara innehålla helt nya låtar utan ger även plats åt låtar som redan har släppts. Ett sådant exempel är briljanta ”Sweet Saturn Mine” som kom redan 2015. Den är placerad som andra låt och följs upp av strålande ”Black Hanz”.

Mitten av plattan kan upplevas som en liten svacka, men den lyfts upp på bästa sätt av fina ”The Strangle of Anna”. På slutet blir det fantastiskt med ”Lufthansa Man” och enastående ”This Cities Undone”. Den sistnämnda gästas av ingen mindre än Yoko Ono. Det är svårt att tänka sig att hon har blivit en bit över 80 år när man hör den låten. Det förekommer även andra gäster på plattan och två av dem är Phil Oakey från The Human League och Rebecca Taylor från Slow Club.

Jag hade förmånen att se The Moonlandingz under Liverpool International Festival of Psychedelia i Liverpool i september förra året och de genomförde en strålande spelning där bland annat ”Sweet Saturn Mine” spelades.

Just nu turnerar bandet i England och därefter fortsätter turnén vidare ut i Europa med stopp i bland annat Holland, Frankrike och Tyskland. Tyvärr finns inga svenska eller nordiska spelningar med på denna turné. Under sommaren kommer bandet att ägna sig åt några festivaler där bland annat Glastonbury ingår. Vi får hoppas att någon svensk festival också uppmärksammar dem.

[Transgressive Records, 24 mars]

8