Norrbottniska electro-hiphoparna Blänk gillar att reppa hemmaplan

Rötterna finns i Luleå och Kalix, men hemadresserna har varit utspridda i Stockholm och Atlanta de senaste tio åren  Electrohiphoparna i Blänk, producenten Klas Granström, sångerskan Lina Öhman och rapparen Simon Trabelsi, släpper om drygt en vecka sin tredje fullängdare Weary Soul och HYMN passar på att skicka några frågor till Lina och Simon på mailen.

Blänk har släppt musik sedan 2008, men är relativt okända i Sverige – varför då?

– Det har nog olika anledningar. Dels så har vi alltid valt att stå utanför storbolagen och köra independent, detta för att vi inte vill kompromissa utan ha kontroll över alla bitar i processen. På det sättet kan man gå miste om större plattformar. Men det är det helt klart värt. Sen har vi haft avståndet mellan oss att jobba med. Simon har bott i Atlanta fram tills nu och det har därför funnits få möjligheter att spela live. Sen handlar det såklart om flyt och ett visst mått av tur också. Vi är glada att England och USA fattar oss så bra. Sverige kommer när det kommer.

Ert nya album Weary Soul släpps i april – men ni har hunnit med några singelsläpp som uppvärmning.

– Vi släppte singlarna ”This Journey” i december och ”Perfecto” i februari, och har nu precis släppt ”Running.” Den är en bra sammanfattning av skivans tema, samt är laid back och passar våren. Den känns passande att släppa närmast skivan.

Berätta om albumet Weary Soul. Namnet i sig antyder att det skiljer sig en del från era tidigare två ganska lättsamma electropoppiga album. Det är till exempel ett ganska mycket mörkare sound.

– Livet händer och utmaningar kommer. Man tar sig igenom mörkret och kämpar vidare.  Men vad händer när åren går och man börjar bli matt och det blir tuffare att kämpa på? Skivan handlar mycket om att reflektera över den känslan, att försöka ta hand om sin psykiska hälsa och rädda sitt ”inre barn”. Skörheten, kampen att hitta energin till att fortsätta sträva. Det känns som något vi behövde berätta. Vi har ju jobbat med både musik, på oss själva, och våra karriärer länge. Sen håller vi nog inte med om att våra två tidigare album har varit lättsamma. Vi har nog alltid kunnat röra oss mellan tunga teman, även om det ofta varit inlindat i glada beats. ”Tears run dry” till exempel, är en sorglig låt om olycklig kärlek, men den har en trallig refräng som kan göra att den ändå känns lättsam.

Vilka influenser har ni haft inför och under arbetet med Weary Soul

– Livet själv är ju alltid den största inspirationen, och influerar oss i hur och vad vi skriver. Influenser till soundet kommer från allt möjligt. Vissa dagar är vi i studion och pumpar M.I.A. eller Mwuana, andra dagar är det mer gamla grejer. Många Pink Floyd-låtar har också inspirerat texterna.

Min egen favorit från Weary Soul är ”Min egen planet”, delvis för att ni rappar och sjunger på svenska, och att ni mixar ihop det så snyggt med engelskan. Är det något vi kan vänta oss mer av i fortsättningen – att ni skriver och framför texter på svenska?

– Vad kul att du gillar den! Absolut. Det är något nytt vi provar, och det känns rätt när vi gör det, så det kommer säkert att komma mer och mer.

Ni har bott långt ifrån varandra under en lång tid. Hur har det fungerat att göra musik ihop på distans?

– Simon flyttade tillbaka till Sverige från Atlanta i USA för några dagar sedan, så det kommer se annorlunda ut framöver. Det vi gjort hittills är att Simon kommit till Sverige, eller så har jag och Klas åkt till Atlanta, för att ha mer intensiva studioperioder. Och utöver detta har vi ett konstant flöde av att jobba över mailen, skicka beats och vokalideér mellan varandra tills det sitter. Det känns väldigt lyxigt att vi nu kommer att befinna oss i samma land. Vi har alltid varit effektiva, men nu kan vi köra på än hårdare.

Johan Rensfeldt från Movits är med på ett spår och på förra albumet gästade Kitok – varför just dessa två?

– De är grymma rappare. Vi gillar också att samarbeta med andra norrbottensartister, och är bra kompisar med båda. Skönt att reppa vår hemmaplan. Vi skulle ju dock såklart aldrig samarbeta med en artist endast för att den är från Norrbotten, det måste vara 100% rätt vibb.

Vad händer efter albumsläppet? Några spelningar?

– Vi jobbar alltid på nästa steg och har redan börjat jobba på ny musik. Till sommaren och hösten blir det förhoppningsvis spelningar, så att vi kan vara närmare våra fans och dela med oss av musiken.

Albumet Weary Soul släpps på Grind records den 7 april.