The Radio Dept. är tillbaka på hemmaplan

theradiodept2016

The Radio Dept. är nyligen hemkomna efter en omfattande turné i Nordamerika och i veckan väntar spelningar i Lund, Århus och Stockholm. HYMN tog ett snabbt snack med duon och pratade bland annat om läget i USA och ungdomsminnen från spelstället Mejeriet.

Hur har ni haft det på turnén?

Johan: – Bra, jag hade kunnat fortsätta en månad till tror jag. Brukar inte alltid gilla att turnera, men det var lättare den här gången av någon anledning. Man kan vänja sig vid mycket, på gott och ont, bland annat det helt sjuka i att gå upp på en scen. Så det var kul, lagom dekadent och spelningarna gick oftast bra.

Nåt ställe som det var extra kul att spela på?

Martin: – Det var en rolig turné. Svårt att säga om något ställe var roligast. Allt flyter ihop i mitt huvud. Jag minns Taliah Hall i Chicago som ett otroligt fint spelställe och att vi fick strumpor av dem.

”Vi hade amerikaner med i bussen och de skämdes något otroligt över allt som kom från Vita Huset”

Märkte ni av nån skillnad jämfört med senast ni var där? Tänker så här i efterskalvet av Trumps seger.

Johan: – Ja, just nu finns det så klart en tydlig frustration hos många. Ingen skrek ”Fuck Bush” eller ”Fuck Obama” under våra tidigare spelningar där.

Martin: – Vi hade amerikaner med i bussen och de skämdes något otroligt över allt som kom från Vita Huset. Vilket jag verkligen förstår. Ett tag ställde folk mycket frågor om Sverige. Hotellägaren där vi bodde i New York verkade tro på Trump och tyckte att det verkade farligt att bo i Sverige. Jag förklarade att han inte behövde vara orolig.

theradiodept2016b

Mythologen gjorde nyligen en uppskattad remix av ”Swedish Guns”. Hur kom ni i kontakt med honom och vad tycker ni om resultatet?

Johan: – Det var ganska längesen vi lärde känna Alexander nu. Vi lyssnade mycket på hans tidigare band Pistol Disco när de släppte TwoCelebrity Lifestyle för lite drygt tio år sedan. Jag såg dem live några gånger då och under åren därefter. Det var alltid jäkligt bra. Sen turnerade vi ihop ett tag efter vår förra skiva och Alexander gjorde en skitbra Pistol Disco-remix (”Never Swallow Fruit”) av vår låt ”Never Follow Suit”.

Johan: – Nu i höstas frågade han om vi ville ha ”Swedish Guns” remixad och det ville vi såklart. Det blev nästan rock, haha. Vilket jag verkligen gillar i det här fallet, den är tung och plöjande. Mythologen spelar förresten med oss som förband nu i Lund, Århus och Stockholm.

Så här ett halvår efter släppet – vad tycker ni är det bästa respektive det sämsta med Running Out Of Love?

Johan: – Jag vet inte. Jag är nog nöjd med den, tror jag. Nu spelar vi många av låtarna live så jag har inte återvänt till skivan och lyssnat på ett tag. Men jag stör mig på omslagstrycket på vinylutgåvan, det blev för mörkt. Det kan vara det sämsta.

”Jag stör mig på omslagstrycket på vinylutgåvan, det blev för mörkt”

Nu väntar som sagt två Sverigespelningar i slutet på mars, bland annat på Mejeriet i Lund där jag antar att ni har hängt en del. Vilket är ert allra bästa minne från Mejeriet?

Johan: – Svårt, vi såg massor av band där i mitten och slutet av 90-talet när vi gick gymnasiet. Jag och en kompis intervjuade Broder Daniel backstage för skoltidningen när vi var 17. Det var otroligt stort. Henrik och Anders snackade skit om en kompis de hade som gillade Sting och låtar som gick i typ sjutakt, femtakt och sånt. Jag hade kompisar som gick i musikklass på gymnasiet och de gillade också sjutakt och Sting – så det var underbart att få facit av Broder Daniel. Man behövde inte känna sig underlägsen längre. Efter intervjun var vi tyvärr tvungna att gå hem för vi var för unga för att få stanna på spelningen.

Johan: – Annars minns jag att Mejeriet var väldigt bra på att anordna grejer utan åldersgräns. En massa spelningar som de utan problem kunde haft 18-årsgräns på var istället öppna även för oss som gick i högstadiet och gymnasiet. Helt fantastiskt faktiskt, jag blir lite rörd av att tänka på det.

The Radio Dept. och Mythologen spelar på Mejeriet i Lund den 30/3 och kvällen därpå, 31/3, på Vasateatern i Stockholm.