New Model Army på Babel – tidlösa texter och nya arrangemang

NMA

Det är trångt inne på Babel. Någonting har hänt sedan New Model Army senast besökte lokalen för bara två och ett halvt år sedan. Ikväll är det utsålt, vilket det inte var under förra Malmöbesöket. Och inte heller det förrförra.

Intresset för, det i år 37-årsjubilerande, postpunk/folkrock-bandet New Model Army tycks ha vuxit. Och – inte för att det någonsin skulle ha funnits anledning att räkna ut dem – men bandet från Bradford har nått en ny höjdpunkt i karriären på senare år med de mycket starka albumen Between Dog and Wolf (2013) och Winter (2016). Tragiskt nog har även många av texterna till bandets låtar från 80-talet fått ny relevans som följd av de senaste årens politiska händelser. Däribland ”51st State”, ett av de nummer som frambringar mest allsång och röj bland kvällens mycket entusiastiska publik. Låten som gavs ut år 1986 blir ikväll en kommentar till Brexit.

New Model Army har alltid varit politiska. Men aldrig på plakatnivå. Snarare är det i egenskap av historieberättare vi finner textförfattaren Justins Sullivans verkliga styrka. De dramatiska kvaliteterna i musiken har också stärkts på de två senaste albumen och New Model Army gör ett utomordentligt jobb med att återskapa även de mer utsvävande arrangemangen, ikväll stärkta av en violinist och extra percussions.

Bland de senare låtarna hör lätt orientaliskt flirtande ”Between Dog and Wolf”, vackra ”Die Trying” och storslagna ”Part the Waters” bland höjdpunkterna. Även den förkrossande hårda ”Angry Planet”, där de låter precis lika arga och energiska som när de släppte Vengeance för 34 år sedan.  Till fleras glädje tycks New Model Army även ha uppvärderat den rätt förbisedda plattan Strange Brotherhood (1998), varifrån de plockar både hjärtskärande vackra ”No Pain” och rökaren ”Wonderful Way To Go” som får avsluta ordinarie set.

Fokus ligger annars mest på nytt material under den två timmar långa spelningen – men det finns också en handfull låtar som du nästan är garanterad att höra under en New Model Army-konsert. Bland dessa ”hits” sticker ”Vagabonds” ut i en mycket intressant version som inleds av Justin ensam med violinisten Shir-Ran Yinon innan tre (!) medlemmar i bandet går loss på trummor och slagverk. Den som har besökt en New Model Army-konsert tidigare har förmodligen även sprungit på gänget av hardcorefans, från bland annat Storbritannien och Tyskland, som tycks följa dem överallt. Och även de verkar mycket nöjda med kvällens högenergiska och tighta spelning.

Även Martin Prahl är ett stort New Model Army-fan. Musiken som han själv gör ligger dock närmare ett annat stort favoritband: Levellers. Förbandet Martin Prahl’s Skelter Wheel är en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. De spelar tidlös rock med starka melodier där det även går att ana Bruce Springsteen, Thin Lizzy, The Cure och The Mission bland inspirationskällorna. När de spelar live tar sångaren och låtskrivaren (som ger ut musiken under eget namn) gärna ett steg tillbaka och släpper fram kompbandet där bland annat karismatiska bakgrundssångerskan Cecilia Salazar och violinisten Jannike Stenlund imponerar. Ett band som jag hoppas på att snart se mer av.