Chuck Berrys 18.44 långa psykedeliska rock ‘n’ roll-jam

I lördags kom beskedet att rocklegenden Chuck Berry avlidit i en ålder av 90 år och kondoleanserna strömmade in. St Louis-legendarens betydelse för rock ‘n’ roll-scenen går inte att överskatta. Berry debuterade 1955 – vid en ålder av 30 år – med singeln ”Maybellene”. Rockhistorien hade fått en av sina grundbultar. De flesta är dock överens om att Jackie Brenstons ”Rocket 88” utgör fundamentet.

Under hela sin karriär var Berry rocken trogen, men det finns en avstickare som utmärker sig och det är albumet Concerto in ”B Goode” från 1969, vars titellåt är hela 18:44. Ett spår som täcker upphovsmannens karriär genom ett psykedeliskt filter. Att börja sitt Chuck-lyssnande med denna låt är inte att rekommendera, men som fördjupning fungerar den alldeles utmärkt. En annan lång låt är Bo Diddley-samarbetet ”Bo’s Beat” från 1964 (men den är bara 14:23).

Året efter släpptes singeln ”Tulane” och denna låt är en återgång till 50-talets ljudbild. Temat är emellertid aningen oortodoxt – texten handlar om en knarkhandlare på flykt.