Jazz Är Farligt firar sex år

Multiprojektet Jazz Är Farligt har funnits i sex år och detta firas i lilla baren på Riche i Stockholm ikväll. HYMNs Daniel Andersson passade på att ställa några frågor till grundaren Elena Wolay – mångsysslare och outtröttlig inspirationskälla.

Jazz Är Farligt är en klubb, ett fanzine och en festival på Liseberg. Elenas driv är imponerande, idéerna verkar aldrig sina och att följa alla projekt ger mindervärdeskomplex. De flesta hade tappat orken för länge sedan, men Jazz Är Farligt har närt de alternativa strömningarna ända sedan 2011. Och förhoppningsvis har bollen bara satts i rullning. En sak är helt säker – idag är det jubileumsfest i Stockholm. Och den 16 augusti är det återigen dags för Jazz Är Farligt på Liseberg.

”Sun Ra är inspiratören, Stockhausen pappan och Alice Coltrane mor till det hela”

För alla som inte har koll på Jazz Är Farligt. Hur skulle du beskriva projektet?

– Kärnan i projektet är väl att utbilda, inspirera, driva smalare musik/subkulturer framåt och göra det på ett kreativt sätt. Föra musiken framåt. Därav nya märkliga projekt hela tiden. Musikaliskt är experimentellt kärnan. Sun Ra är inspiratören, Stockhausen pappan och Alice Coltrane mor till det hela. Jazz Är Farligt är alltså inte bara jazz. Idag är det dessutom ett fanzine, live-klubb, en festival på Liseberg och en barnföreställning om Sun Ra… Från början var det bara en klubb alltså.

– Utöver detta gör jag ibland radio, skriver för tidningar som Lira och Orkesterjournalen för att överleva och ibland gör jag radio för att jag har så mycket tid över… Eller inte..

Sex år, trodde du att det skulle bli så många år?

–Nej och fantastiskt att det växte till vad det blev..

Berätta om åren som lett fram till kvällens fest?

– Jag är ju en person som till den större delen har drivit projektet framåt. Allt är väldigt tidskrävande och väldigt ofta ekonomiskt ohållbart, så därför gör jag oftast väldigt många saker samtidigt för att få mitt liv att gå ihop. Det hela har varit intressant. Konsten att överleva är ju alltid intressant och ibland för jävlig men ur det desperata växer ibland den finaste konsten.

Vad händer under jubileet?

– Ett härligt häng med människor som varit en del av projektet genom åren. En massa DJ:s som Jockum Nordström, Anette Ericson, Marisa Fjärem, Filip Lindström (Profet Musik), Nathan Hamelberg, Liselotte Wennerstrand med flera.

Passar på att blicka bortom jubileet; förra årets endagsfestival på Liseberg bjöd på Silver Apples, Anna Högberg Attack!, Arthur Brown och Lydia Lunch. Besökssiffrorna skrevs till 2250. Årets upplaga har fram till dagens datum presenterat frijazz-konstellationen Selvhenter och krautlegenderna Amon Düül II. Två bokningar med ett öppet sinne och intresse av att utmana sin publik.

Hur fick du till Amon Düül ll?

– Det var inte så svårt, men visst det tog sin lilla tid… Vi hade mailats under ett år och nu fick vi äntligen till bokningen. Extra roligt då underhållningschefen Per Alexandersson på Liseberg är ett lika stort fan som jag är. Alltid bra med en chef som är med på tåget lika mycket emotionellt.

Och vad står på egendan inom det närmaste?

–  Släppa fler fanzines. Helst varannan månad. En hel del live bokningar i huvudstaden kommer att arrangeras månadsvis och med fri entré.