De vill föra den elektroniska musiken till Ulricehamn

Den första april anordnas första upplagan av Electronic in Ulricehamn, en ny minifestival som ska sätta Ulricehamn på den elektroniska musikkartan. Vi kollade läget med Martin Brandhill, mannen bakom projektet.

Missionen är att föra den elektroniska musiken till Åsundens lilla pärla. Under första omgången, som går under namnet Electronic in Ulricehamn #01, står den svenska synthpoppen i centrum men utbudet kan komma att breddas framöver.

Folkets Hus i Ulricehamn besöks den förste april av Presence | Of | Mind, Train To Spain, Etage Neun och OctoLab – fyra melodiösa svenska synthpopakter av spridda åldrar och olika geografisk härkomst.

Ystadsättade Etage Neun tillägnades ett helt kapitel i Bengt Rahms omtalade bok ”Den Svenska Synthen” och släppte tidigare i år den starka This Too Shall Pass. OctoLab från Lysekil är också snart aktuella med ny musik och jobbar just nu på en video tillsammans med skräckregissören Jonas Wolcher.

HYMN:s Anton Lindskog ställde några frågor till Ulricehamnsbon och synthpop-konnässören Martin Brandhill (som vi för övrigt även känner igen som skribent från sajten synth.nu).

Vilka är ni som ligger bakom Electronic in Ulricehamn #01?

– Vi går under sammanslutningsnamnet Ulricehamns Elektroniska Societet (U.E.S.), vilket består av mig och Ulrik Vinje som hakade på projektet i mitten av januari månad.

– Sedan jag släppte nyheten om evenemanget har arbetet gått väldigt snabbt med att hitta intresserade artister och boka lokal. Det är ett väldigt spännande projekt att jobba med, speciellt då det är första gången som något liknande anordnas i min hemort Ulricehamn.

När föddes idén till att starta en synthpopfestival i Ulricehamn?

– Förra året var jag på Mariestad Synth Festival som skribent för synth.nu. Där blev jag väldigt imponerad över hur en nystartad festival med små medel och lokala akter lockade en publik på 400 personer till Stadshotellet. En succé på en ort med bara 15 000 invånare. Efteråt började tankarna gro på att ordna ett liknande event i min hemstad.

– Annars finns inte så mycket musik- och nöjesevenemang som lockar både unga och äldre i Ulricehamn. Förutom Uport Musikweekend, som är en årligt återkommande sommarfestival sedan 2013, men där är den elektroniska musiken tyvärr dåligt representerad.

”Den här stilen är, och kan inte, bara vara en storstadsgrej enligt mig”

– Den här stilen är, och kan inte, bara vara en storstadsgrej enligt mig. Den måste breddas, synas och finnas ute i småorter och glesbygden också.

Festivalen äger rum på Folkets Hus i Ulricehamn, kan du berätta något om lokalen?

– Folkets Hus är en ståtlig, anrik kulturbyggnad nära centrum i Ulricehamn, vilken uppfördes i början av 1900-talet som en ”föreningsbyggnad” och förvandlades till en kulturbyggnad genom arbetarrörelsen år 1925. Den används till bio, teater och konserter. Och nu för första gången till en elektronisk musikfestival.

Fyra akter är bokade till första upplagan. Hur har gensvaret varit bland artister som blivit tillfrågade?

– Det har varit överväldigande och väldigt positivt. Efter att jag avslöjade eventet under slutet av januari fick jag förfrågan från ett dussintal artister. Majoriteten har varit svenska akter men även från Norge och Vitryssland(!). Jag tror många artister söker fler spelningar och är positiva till att komma ut och besöka nya orter och platser i Sverige. I efterhand har jag fått förfrågan från självaste The Mobile Homes om att eventuellt spela i Ulricehamn.

– Jag tycker att vi har ett väldigt bra startfält i den första upplagan av Electronic in Ulricehamn. Av de fyra banden är det bara Presence | Of | Mind som jag har sett live tidigare men alla håller hög lägstanivå i musikalisk kvalité och underhållningsvärde.

Vem bör besöka Electronic in Ulricehamn #01 och varför?

– Alla som gillar synth och elektronisk musik, oavsett om man är ung eller gammal och vill uppleva en oförglömlig kväll med fyra väldigt bra svenska akter. Och som vill vara med och sätta en ny ort på kartan i vårt avlånga elektroniska musik-Sverige.

Electronic in Ulricehamn #01 äger rum den första april på Folkets Hus i Ulricehamn. Biljetterna kostar 200 kr och köps här. Läs mer om evenemanget här. Peppig playlist nedan: