Tuggummi-trap och glädje med Lil Yachty på Debaser Strand

Lil Yachty - Debaser Hornstulls Strand, Stockholm. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.
Lil Yachty - Debaser Hornstulls Strand, Stockholm. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.

Debaser Strand är fyllt till bredden med trendmedvetna ungdomar i 20-årsåldern. Alla klädda i liknande uniform bestående av limiterade sneakers och Supreme boxlogotröjor. Det är sista showen på Lil Yachtys första Europaturné. Det är ingen överraskning att konserten är slutsåld med tanke på hur trendkänsligt Stockholm är. Trots att han bara har släppt ett par mixtapes och inte något officiellt debutalbum, har hans låtar spelats flitigt på klubbarna under 2016.

Innan konserten börjar får vi en simpel instruktion att följa av Lil Yachtys dj. Varje gång han eller Lil Yachty skriker ”LIL BOAT” ska publiken svara med att skrika ”Boat!”. För att testa oss i publiken gör han det några gånger och får genast bekräftat att publiken är redo för en åktur med Lil Yachty och hans crew The Sailing Team. Konserten börjar med låten ”Intro (First Day of Summer)” från Summer songs 2, hans senaste mixtape, och fortsätter snabbt med ett medley på cirka 30 sekunder långa delar av olika låtar från samma mixtape.

Efter cirka fem minuter av konstant hoppande mellan låtar, som när alla delar på AUX-sladden under en hemmafest, gästas han på scenen av The Good Perry, en frekvent gäst och producent till Lil Yachty och medlem i The Sailing Team. De framför låten ”Wanna Be Us” och för första gången varar låten längre än 30 sekunder. Efter det fortsätter konserten i samma stil. Inte en enda låt spelas i mer än en minut. Men publiken hoppar oavbrutet upp och ner samtidigt som de ömsom sjunger med eller skriker ”Boat!” så högt det går.

Efter cirka en timme börjar vi nå slutet av konserten. Monsterhiten ”Broccoli” från rapkollegan D.R.A.M:s debutalbum bjuder upp till kvällens högsta allsång. Låtarna ”Dipset” och ”Minnesota” resulterar i stora moshpits och en publik i total extas. Inför sista låten ber han om att hela lokalen ska släckas ner och att publiken ska lysa upp rummet med hjälp av sina mobiler. Sedan spelar han sin populäraste sololåt ”One Night”.

Lil Yachty säger själv att han gör musik som han kallar för tuggummi-trap. Musiken handlar om att ha kul, inte ta sig själv eller andra på för stort allvar och han har blivit beskriven som att ha startat en punkrörelse inom hiphopen. Med sockersöta beats och texter om båtar, Nintendo och filmer trotsar han hiphopens status quo och lyckas förmedla just det budskapet: Var dig själv och ha kul.