40 svenska skivbolag att ha koll på

Det är ingen hemlighet att HYMNs existens har mycket att tacka alla mindre och oberoende skivbolag. Etiketter som drivs av eldsjälar, där musiken och uttrycket går före viljan att synas – det går att nå framgång utan att kompromissa bort sin egen identitet. Ett stort överskott behöver inte vara målet.

Nedanstående lista är ingen översikt, mer ett sätt att framhäva mångfald och bredd. Det myllrar av spännande etiketter runt om i landet.

Rundgång Rekords

Med både en populär skivbutik och ett skivbolag är Rundgång närmast en institution i musik-Malmö vid det här laget. Lokala hjältar som Arre! Arre!, VED och Toilet, punk-raketen Svart Katt och legendariska Souls har alla sin hemvist här. HYMN ser fram emot släpp av fynden Junodef och The OhNos under 2017.

Kollektivet Records

Malmökollektivet som blev ett skivbolag som blev ett spelställe, en butik, en karaokebar, en studio och… vem vet vad som kommer härnäst. Kollektivet Records har många strängar på sin lyra, fast i centrum står alltid väldigt bra musik. Sista Bossen är kanske bolagets främsta framgångssaga, men även band som Stella Lugosi och Drawing Maps bör nämnas i sammanhanget. Under året kommer släpp med bland annat Smisk, Nova Blast, Skenet Bedrar, Juste Splint och Mary Anne’s Polar Rig.

Adrian Recordings

Sedan början av 00-talet har Adrian Recordings levererat kvalitetsmusik; bland annat kritikerrosade akter som This Is Head, Emil Jensen, Björns Vänner och Alice Boman. Skivbolagsbossen Magnus Bjerkert är en rackare på att knyta till sig den svenska indiescenens absoluta toppnamn. Senaste sajningarna Lately La La och Marcus Norberg & The Dissapointments lär inte vara okända så länge till.

HMWL

HMWL eller House Music With Love fokuserar på nordisk elektronisk musik. Förutom skivbolag så driver killarna bakom labeln också en blogg, en podd och ett par underetiketter. Detta är genierna som matat oss med HYMN-favoriter som Josefine Hellström Hansson och Swim.

Cherish Label

Cherish Label är en alternativ plattform för nya artister, där målet är att lyfta fram musik skapad av kvinnor och transpersoner. Cherish drivs av Evelina Åslin och Senait Tesfai. Bolagets senaste release är AMKosmans ”Comfort”. Bakom namnet hittas Adele Kosman. På Manifestgalan uppträdde Kosman tillsammans med suveräna Sara Parkman. Parkman ligger på grymma Hybris.

Havtorn Records

Musikkollektivet och skivbolaget Havtorn Records imponerar alltid, vare sig det rör sig om frijazz, instrumentalprogg eller experimentell pop. De anordnar dessutom inspirerande liveevent med jämna mellanrum, bland annat festivaler. Bolaget har bland annat släppt Perssons Sexa och We Float.

Novoton

När det gäller den mörkare delev av indie och postpunk så finns det inget svensk skivbolag som slår Novoton. Att Novoton-band som Pascal, Stilla Havet och Nej spelar i en helt egen liga är nog uppenbart för de flesta som tagit sig tid att lyssna på dem. I år är Novoton aktuellt med spännande släpp från bland annat Isak Sundström (från Pascal), St. Andreas och Norma.

Rama Lama Records

Med viss mått av nepotism tipsar vi om den fantastiska indielabeln Rama Lama Records som drivs av HYMN-skribenten Axel Franzén och hans kollega Sixten Engqvist. Än så länge ger de bara ut tre band – Melby, Steve Buscemi’s Dreamy Eyes, Cat Princess – men eftersom alla dessa gör smått lysande popmusik så är det ändå ett bolag som alla borde hålla ögonen på.

Slyngel Rekords

Peter Swedenhammar, en av fyra hjärnor bakom Slyngel Rekords, förklarar tanken bakom skivbolaget: ”Vi vill ge ut outgivna låtar med mer eller mindre kända svenska punkband från perioden 77-82 (ibland upp till 84). Det finns så pass mycket bra ohört material från demos som nådde fram till stadsgränsen och möjligtvis något längre i vissa fall.”. Bolaget specialiserar sig på att ge ut musiken som 7″-or i begränsad upplaga. Botanisera bland låtarna på etikettens bandcamp.

Lazy  Octopus

Stockholms Lazy Octopus nöjer sig inte med att ge ut skivor utan är också bokningsbolag och en grym klubbarrangör. Med band som Holy Now, Anti Pony, Runtom Knuten och MANKIND står bolaget för mycket av den mest intressanta nya svenska musiken. Lazy Octopus senaste tillskott Radula är ett typexempel på bolagets fingertoppskänsla för fantastisk pop.

Luftslott Records

Bara namnet Luftslott Records väcker intresse. En DIY-etikett som startades 2007 och som fått en hel del uppmärksamhet för Twin Pigs debutskiva Chaos, Baby!. Ett annat band som vi uppmärksammat är Vaken.

Höga Nord Rekords

På några år har Höga Nord blivit en institution i Göteborg. I dagarna vann exempelvis etikettens egna café – med det självklara namnet Kafé Höga Nord – Nöjesguidens pris för just årets café. Bland de senaste releaserna hittas Mythologen, Jamie Paton och Fatima. Grundarna Mathias Nilsson och Gustaf Dicksson har alla anledningar att vara nöjda med tillvaron. Sistnämnde driver även Omlott.

Börft Records

Börft Records startade som ett kassettbolag 1987 och fokus ligger på experimentell elektronisk musik. Andreas Tilliander är en av artisterna som släppt sin musik på etiketten. Missa inte Synthetic Pirates minimalistiska synth eller experimentella minimal wave-gruppen Frak.

Stadsbild

Den urbana etiketten Stadsbild har som mål att lyfta fram oetablerade artister och fortsätta bygga svensk hiphop. Bland artisterna hittas Dilly DRhymes & Riddim och Alpis.

RMH

Stockholmsbaserade RMH har givna namn som Erik Lundin, Lesley Tay, Dida, Eboi och Nebay Meles och Silvana Imam. Imam har prenumererat på Manifest-priser de senaste åren.

SwingKids

Göteborgsetiketten SwingKids startade 1998 av Gillis Bengtsson och har sedan dess varit ledande inom svensk reggae. I en GP-intervju förklarar Gillis att det aldrig funnits något behov av kontrakt, det är handskakningar som gäller. En sympatisk inställning som behövs i en trumpifierad värld. Just nu planerar etiketten Kapten Röds kommande turné. I likhet med många andra mindre bolag ligger fokus på bredd och att hjälpa till i alla lägen.

VÅRØ

Det finns etiketter som profilerar sig stenhårt, arbetar med sin attityd och gör allt för att upprätthålla en viss jargong. VÅRØ är raka motsatsen och kan vara ”det snällaste bolaget” på planeten. Deras senaste release, etikettens 16:e, tillskrivs  YOUTHCULTs YLA LOVE.

Flora & Fauna

Frans Carlqvist och David Giese startade bolaget 1999, men sedan 2005 är det Henrik von Euler som sköter ruljansen. Henrik har bland annat gett ut det egna projektet Liljor – debutskivan Skymningsstund släpptes i november förra året. Ett annan fin release från förra året är Mackapers Minnen av framtiden.

Sincerely Yours

Merelys Uncanney Valley har beskrivits som en av förra årets mest underskattade skivor. Albumet släpptes på Göteborgsetiketten Sincerely Yours som under många år varit ledande inom den alternativa musikscenen. Under senare år har det dock varit tystare.

iDEAL Recordings

Är du ute efter alternativ och experimentell musik? iDEAL kommer inte att göra dig besviken. Bakom etiketten hittas Joachim Nordwall – även aktiv musiker – vars fingertoppskänsla imponerar. De flesta releaser kräver en hel del av lyssnaren, men i slutändan har du fått ett rikare liv. Ectoplasm Girls är ett av bolagets måsten och duons senaste skiva New Feeling Come bär på ett industriellt mörker som både fängslar och skrämmer. En annan given favorit är Nate Young-skivan Regression.

Stoscha

Ett nystartat bolag – baserat i Malmö och Frankfurt – som satsar på elektronisk musik i marginalerna. Samlingen Dilla har fått stor spridning och Quiltland-låten ”Love” har nått ut till en relativt bred publik. Det ska bli spännande att följa etikettens utveckling.

Lövely Records

Lövely tillhör Gaphals-familjen och är ett sätt för Kaj Sivervik att erbjuda världen grym garagerock. Band som The Dahmers, Rotten Mind och Tomma Intet bevisar att rock ‘n’ roll-scenen mår ruskigt bra. Eldsjälen Kaj verkar vara outtröttlig i sin jakt på framtida namn.

Birds Records

Petter Seander grundade Birds will sing for you 2011 för att arbeta med promotion, press och management. 2015 startades skivbolaget Birds Records. Bland artisterna hittas Kristian Anttila, Honeymilk och Mira Aasma.

West Coast Recordings

På West Coast Recordings logga syns en illustration som liknar Hokusais kända träsnitt Under vågen utanför Kanagawa (designad av Dan Lissvik). Och i kölvatten av bolagets grundande 2015 har omvärlden fått ta del av Oktoberklubben, Aron McFaul, Judaskyssen och Northern Tropic.

Luxury

Rasmus Hanséns bolag behöver ingen närmare presentation. I mer än 10 år har etiketten bjudit på fantastisk indiepop och satt standarden för en bra festkväll. Agent Blå-singeln ”(Don’t) Talk To Strangers” är ett starkt bevis för att bolaget går mot en fortsatt ljus framtid.

PNKSLM Recordings

Stockholmsbaserade PNKSLM är en framgångssaga och har gett omvärlden en uppsjö av fantastiska band och artister. Holy, ShitKidBoys, Magic Potion, Sudakistan och Hater är bara en bråkdel. Indiesverige har blivit för litet, nu är det världen som gäller.

Maternal Voice

Bakom Maternal Voice hittas David Richardson som drivs av en glöd som få matchar. Förra året släppte bolaget sin första release – Manchester-bandet DUDS utmärkta EP Wet Reduction. En skiva som bland annat hyllats av BBC Music. Just nu är bolaget på tapeten genom Weddings grymma singel ”18”. Missa inte! Debutalbumet Mania Whatever släpps den 23 mars.

Welfare Sounds Studio

Sedan 2015 är Welfare Sounds Studio även ett bolag. Utökningen av verksamheten har blivit en succé, vilket Terras debutalbum Terrarism – en av förra årets snyggaste titlar – bevisade med eftertryck. Vänersborgssonen Järpvik håller också fanan högt. Andra namn är Missios och Ian Person.

Adore Music

Peter ”Peno” Nordenström har skött Adore Music på egen hand sedan starten 2005. Imponerande, men samtidigt talande för denna sammanställning. Peter driver även Klubb Instant på Pustervik i Göteborg (tillsammans med Elin Hedman). Just nu ligger allt fokus på Maybe Canada, som är aktuell med nya singeln ”Ruined Hearts”. Debutalbumet släpps den 3 mars.

Zeon Light

Zeon Light presenterar sig själva genom frasen ”Pretentious music for Pretentious people”. Det väcker nyfikenhet, vilket är bra, för det finns mycket att upptäcka bland bolagets alla releaser. Från början handlade allt om kassetter, idag släpps även skivor. Ni hittar bland annat musik med Chicagojazzen och Tentakel. Två grymma namn som borde ha en större publik.

Naiv Recordings

Malmöbaserde Naiv Recordings lanserades 2014 och första släppet blev August Landelius-tolvan Float. Sedan dess har etiketten bland annat släppt musik med Multiface och Pomona Dream. En vild blandning.

Periferi Records

Norköpings-etiketten Perifiri satsar på jazz och de gör det riktigt bra. Jazzmaskinens självbetitlade debut från förra året är ett måste.

Kning Disk

Kning Disk nämns alltid med stor respekt och det är inte konstigt efter fina släpp med Anna Von Hausswolff, Albert af Ekenstam och Molnet. För att nämna ett fåtal. Grundaren Mattias Nilsson har satt Göteborg på kartan.

PACAYA Records

Göteborgsbaserade musikern Lovisa Samuelsson startade PACAYA Records 2014. Ett artistägt kollektiv som satsar på samhörighet. Bolaget släpper bland annat Castlewoods kommande debutalbum. Hagalidens skiva Inget är vårt från 2015 är en av de finaste utgivningarna bakåt i tiden.

Startracks

Startracks är gamla i gamet, åtminstone i detta sammanhang. Bolaget grundades 1994 i Stockholm och har sedan dess släppt musik med Fireside, Christian Kjellvander, Refused och Tiger Lou. På senare år har etiketten fått mycket uppmärksamhet på grund av Göteborgsbandet Rome Is Not A Town. Välförtjänt.

M&A Music Art

M&A Music Art startades 1993 av två medlemmar ur Malmöbaserade gothbandet Funhouse med syfte att ge ut den egna musiken. På bara några år växte labeln till att bli en av de verkliga hörnpelarna inom svensk gothrock med namn som Dawn of Oblivion, Dark Side Cowboys och Medicine Rain. Aktiviteten må inte vara densamma längre men M&A Music Art finns kvar. Senaste släppet var, i sommar Subkultfestivalaktuella, Dr. Arthur Krauses ”The Only Time She Moves”.

Nomethod

Umeå-baserade Nomethod meddelade precis att de tar en paus, vilket är himla tråkigt, men de inblandade påpekar att det inte är bolagets definitiva slut. De kommer dock att ge ut två släpp innan vilan; det handlar om Komedas album Pop på svenska och en ny EP med Tennis Bafra. Dolces kommande skiva Av liv och grönska överlåts till Startracks.

Lamour

Lamour är baserat i Gävle och satsar främst på elektronisk musik. Ett av bolagets mest uppmärksammade band är Motormännen, som nyligen döpte om sig till Nya Motormännen. Deras senaste EP heter Riksbanken. Duon The Deer Tracks är ett annat av bolagets hyllade namn.

Sing A Song Fighter

Bakom Sing A Song Fighter hittas musikkonnässören Karl Jonas Winqvist och på hans bolag blandas både nytt och gammalt. Iiris Viljanens pianoskiva Kiss Me Stupid & 7 More Solo Piano Pieces är ett givet val. Återutgivningen av Idrissa Soumaoro & L’eclipse‘s album Le Tioko-Tioko sålde slut för länge sedan.

Kosmisk väg

Att döpa ett skivbolag till Kosmisk väg förpliktigar och Malmö-etiketten har förvaltat namnet på bästa sätt. Börja med Skeppets album Deluxe från 2015.