Motormännen – Riksbanken

nya_riksbanken

Undrar om Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank, vet att den svenska informationstechnogruppen Motormännen gjort en 38 minuter lång låt som bär hennes namn.

Troligtvis inte. Ändå föreställer jag mig att låten, den sista på Motormännens nya ep Riksbanken, skulle göra henne gott. Hypnotisk i överkant och skramligt industriell som den är, kanske den kunde få henne att reflektera över allt monotont arbetarslit som en gång i tiden fyllde hennes bank. Under ytan, i låtens nedre strömvirvlar, bubblar hela tiden en dekadent saxofon. Den osar av hånfull Danza Kuduro.

Nästan lika många minuter som ”Janet Yellen’s Yieldings” klockar in på, alltså 38, nästan så många år är det sedan novemberrevolutionen ägde rum i Sverige (tipstack till den okända i Avantgardet).

Motormännen har tidigare avhandlat novemberrevolutionens följder samt en av dess förgrundsfigurer, Bengt Dennis, på sitt genombrott Informellt från 2015. I den moderna klassikern ”Dagslåneräntan” samplar Motormännen ett nyhetsinslag från 1992 där SVT-journalisten Bo Holmqvist med myndig speakerröst sammanfattar krisläget och bjuder på uttalanden från olika makthavare. Låten är en av de mest dystopiska och depraverande jag hört.

Riksbanken – den hittills mest sammanhållet tematiska produktionen från Motormännen – är det Bengt Dennis arvtagare Stefan Ingves tur att få 8:57 minuter av berömmelse. Ni vet, han som brukar sitta i TV och säga att minusräntan ligger fast, varpå några ekonomiska förståsigpåare i studion nervöst kliar sig i skägget och pratar om annat en stund. ”Stefan Ingves Sägner” är spacetechno sprungen ur rymdens allra mörkaste materia. Kursen mot undergång ligger fast.

På det hela taget är alla fem spår på Riksbanken betydligt mindre insmickrande än hitsen på Informellt. Ljudbilden är än mer dystopisk, snarast desperat. Den ironiska tvist som ofta fanns på debuten Informationstechno är nu helt lagd åt sidan. Av lätt insedda skäl, ska sägas. Ingen som med kritisk blick närmar sig dagens bank- och finansväsende kan komma tillbaka med något annat än djup depression och moralpsykos.

Det är de känslorna som Motormännen samlat på Riksbanken.

[Lamour, 10 februari]

6