5 låtar: Linnea Olsson

unnamed

Sångerskan och cellisten Linnea Olsson, som för ett par år sen hyllades rejält för albumet Breaking and Shaking, är just nu aktuell som musiker i Frida Hyvönens band. Men inte nog med det, nästa fredag släpper hon den första av två ep:s som kommer att ges ut under 2017. Därifrån är starka låten ”Hall of Tragedy” hämtad.

Idag är Linnea gäst i HYMNs format ”5 låtar”. Håll till godo:

En låt jag lyssnar på väldigt ofta:

– ”Keep Pushing On” – John Maus. Jag är kär i John Maus syntiga dagdrömmar. Jag älskar hur han sjunger, älskar ljuden, älskar bruset. Den här kör jag igång nästan varje gång jag går utanför hemmet ensam.

En låt som hjälpte mig hem:

– ”One Million Bullets” – Sia. Igår på vägen hem behövde jag lyssna på något peppigt, något stärkande. Jag kände: ”Sia”. När jag kom till det här spåret lyssnade jag på det två gånger extra. Jag är svag för sång-hookar och det finns några i den här låten. Förmodligen därför jag fastnat.

En låt som lockar fram ett leende på mina läppar:

– ”Patienza, instrumental” – Doulce Mémoire. Jag har alltid älskat renässansmusik. Det sitter i sen gymnasiet. Brukar lyssna på random renässans-spellistor på Spotify. Det här är en låt som jag spelade när vi åt middag för några veckor sen och som gjorde att jag började headbanga och fnissa.

En låt som jag är väldigt glad att jag blev tipsad om:

– ”The Kiss”- Judee Sill. Jag frågar ofta folk om lyssningstips i jakt på nya upptäckter. Brukar då tänka: ”hur har jag missat det här?” när jag får förslag. En låt som jag är väldigt glad att jag blev tipsad om är Judee Sills ”The Kiss”. Ljuvlig låt, fint arrangerat. Och den dubbade sången som känns som, jag vet inte, manglade lakan i en nybäddad säng? Stramt och mjukt på samma gång.

En låt jag nyligen hörde live:

– ”Say Something Loving” – The xx. Jag var på Annexet häromveckan och såg och hörde The xx. Tyckte det var grymt. Konserten kändes nära, sårbar och imponerande. Jag är besatt av röster, hur folk sjunger när de sjunger. När jag hör The xx kan jag aldrig bestämma mig för vem som sjunger bäst. Just nu lutar det åt Romy Madley Croft, men jag vet inte! Det här är en favorit från senaste skivan.

Linnea Olssons nya ep ‘For Show’ släpps den 24 februari.