Nya singeln från Depeche Mode är en fullträff

Foto: Anton Corbijn

Foto: Anton Corbijn

Med över 100 miljoner sålda album och otaliga klassiker i bagaget är Depeche Mode ett av en handfull existerande band som förtjänar epitetet ikoniskt.

Även om produktionstakten – och emellanåt även kvaliteten – har sjunkit under bandets 37-åriga karriär, är det alltid ett speciellt ögonblick när de presenterar nytt material. Detta är ett sådant.

I dag släpptes första smakprovet från Depeche Modes kommande fjortonde album Spirit. ”Where’s the Revolution” känns titelmässigt som en absolut fullträff i dessa tider, och det är utomordentligt trevligt att även själva låten är klockren.

Det är naturligtvis omöjligt att inte dra paralleller till vårt absolut nutida politiska klimat, men låten var klar redan i höstas och är därmed inte så extremt dagsaktuell som man kanske först tänker sig. Det betyder dock inte att texten saknar relevans och tyngd.

C4E8EC8E-23F1-459C-84E5-F5B74B2F93EF

Det tar inte många sekunder att konstatera att James Fords övertagande av producentrollen varit ett lyckodrag. Även om det jämfört med förra plattan Delta Machine är en hyfsat modest finslipning, känns det för första gången sedan Ultra (1997) på riktigt som att Depeche Mode ligger ljudmässigt i framkant, samtidigt som det inte råder någon tvekan om att det handlar om samma band som gjorde Violator och Songs of Faith and Devotion.

För oss som saknat nerv i bandets senare katalog, är detta ett extremt gott tecken som tänder hopp om att det är dags för det där storverket som har låtit vänta på sig lite för länge nu.

Spirit innehåller 12 spår, spelades in under förra året i Sound Design i Santa Barbara och Electric Lady i New York, och släpps via Colombia/Sony Music den 17 mars. Den 5 maj har turnén Global Spirit Tour världspremiär på Friends Arena i Stockholm.